»Če ne do takrat, potem bo vsega konec,« je finskim medijem v sredo v Parizu dejal Rinne, ki se je pred tem srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Podoben rok sta sicer konec avgusta Johnsonu postavila že nemška kanclerka Angela Merkel in Macron, ko sta omenila, da bi lahko rešitev za vprašanje meje na irskem otoku našli v mesecu dni.

Prav t. i. irsko varovalo, ki naj bi preprečilo trdo mejo na Irskem otoku po brexitu, je namreč glaven trn v peti Johnsonu, ki si zato prizadeva za spremembo nekaterih določil trenutnega izstopnega dogovora med Londonom in Brusljem. Po navedbah evropskih predstavnikov naj sicer Johnson doslej še ne bi predstavil konkretnih alternativ temu varovalu.

Britanska vlada po drugi strani zatrjuje, da pogovori med stranema napredujejo, odkar je vodenje vlade julija prevzel Johnson, in naj bi po poročanju BBC celo predstavili »številne« alternative.

Johnson sam verjame, da bi bilo dogovor mogoče doseči na ključnem vrhu EU 17. oktobra, obenem pa vztraja, da bo država 31. oktobra izstopila iz unije z dogovorom ali brez njega.

Kot piše spletni portal Politico, se želi EU s postavitvijo roka tudi izogniti pogajanjem tik pred omenjenim vrhom. »Predloge moramo dobiti hitro, da jih bomo imeli čas preučiti,« je za portal dejal francoski diplomat.

A rok do konca septembra bi bil za Johnsona lahko težaven. Kongres njegove konservativne stranke se namreč začne 29. septembra in če bi predloge glede brexita predstavil pred tem, bi s tem tvegal razkol na strankarskem zborovanju, še piše Politico.