»Ne pravim, da se bo to zgodilo ali da bi se moralo zgoditi. Pravim samo, da zadev ne gre izključiti, ker je treba najti način za odpravo blokade,« je dejal Cameron za današnjo izdajo britanskega časnika The Times pred objavo njegovih spominov z naslovom For the Record prihodnji teden. Ne podpira namreč izstopa države iz EU brez dogovora.

Ob paralizi britanske politike zaradi nesoglasij glede tega, kako uresničiti odločitev volivcev na referendumu, na katerem jih je 52 odstotkov podprlo izstop države iz unije, v zadnjih tednih naraščajo pozivi k razpisu novega referenduma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Velika Britanija naj bi iz unije z ali brez dogovora z Brusljem po trditvah premierja Borisa Johnsona izstopila 31. oktobra. Zavrača namreč spoštovanje zakona, ki so ga sprejeli poslanci opozicije in uporniki iz vrst torijcev, ki od Johnsona zahteva, da v primeru, da dogovora ne bo, unijo zaprosi za preložitev izstopa.

Cameron, ki se je med referendumsko kampanjo zavzemal za obstoj države v EU, je po porazu na referendumu odstopil s premierskega položaja. »Vsak dan mislim na referendum in na dejstvo, da smo izgubili in na posledice, in na to, kaj bi bilo mogoče narediti drugače,« je dejal Cameron, ki ga zelo skrbi, kaj se bo zgodilo. Po porazu na referendumu je bil zelo depresiven, je priznal ter dodal, da se zaveda, da mu nekateri ljudje ne bodo nikoli oprostili.

V tem svojem prvem intervjuju po odstopu je tudi dejal, da resnično obžaluje negotovosti in delitve, ki so nastale po referendumu. »Nisem v celoti predvidel moči čustev, ki se bodo sprostila med in po referendumu,« je priznal konservativec Cameron, ki je vlado vodil med letoma 2010 in 2016. Ocenil pa je, da sta Johnson in Michael Grove med kampanjo lagala, še posebej glede migracij, poroča britanski BBC.