Skupine radikalnejših protestnikov so postavile cestne zapore, uničevale opremo na podzemni železnici ter metale kamenje in goreče predmete. Policija je odgovorila s solzivcem in vodnim topom, poroča AFP.

Prodemokratični protestniki so demonstrirali tudi pred britanskim konzulatom v Hongkongu in pri tem London pozvali, naj zaščiti prebivalce svoje nekdanje kolonije in okrepi pritisk na Peking zaradi kratenja svoboščin.

Več sto ljudi je prepevalo britansko himno Bog obvaruj kraljico in patriotsko pesem Vladaj Britanija ter mahalo z zastavami Združenega kraljestva in Hongkonga še iz časa, ko je bil ta pod britansko vladavino, še navaja AFP.

Policija je iz varnostnih razlogov prepovedala množični protestni shod, h kateremu je pozvala Državljanska fronta za človekove pravice. Ta je v preteklosti že večkrat organizirala demonstracije, ki se jih je udeležilo od 100.000 do več kot milijon ljudi, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Protivladni protestniki so se že 15. konec tedna zapored podali na hongkonške ulice, da bi zahtevali več demokratičnih svoboščin. Osrednje zahteve protestnikov so svobodne volitve, neodvisna preiskava policijskega nasilja na dosedanjih demonstracijah in amnestija za več kot tisoč aretiranih, še navaja dpa.

V skladu z dogovorom iz leta 1984, po katerem je Velika Britanija leta 1997 Kitajski vrnila Hongkong, tamkajšnji prebivalci po načelu ena država, dva sistema, uživajo delno avtonomijo ter obsežne pravice in svoboščine, ki jih prebivalci kitajske celine ne poznajo.