V četrti Causeway Bay so danes popoldne po lokalnem času izbruhnili spopadi med policijo in protestniki, potem ko so slednji obkrožili in napadli policiste, ki so ustavljali in preverjali udeležence protestov. Nato je policija uporabila solzivec in izvedla več aretacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Manjše skupine protestnikov so se s policisti spopadle že v soboto. V policijo so metali molotovke in zidake, ta pa je odgovorila z vodnimi topovi in solzivcem.

Ti spopadi so potekali ob robu velikega mirnega zborovanja v parku pred hongkonškim parlamentom, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi. S tem so se spomnili tudi 5. obletnice začetka gibanja dežnikov, ko se je 28. septembra 2014 začela okupacija finančnega in političnega središča Hongkonga. Mirno zborovanje pa je potekalo že v petek zvečer.

Protesti v Hongkongu so se začeli junija zaradi nasprotovanja osnutku zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hudih kaznivih dejanj Kitajski. Zakonski predlog so najprej zamrznili, nato pa v začetku septembra dokončno umaknili, a to ni pomirilo protestnikov. Njihove osrednje zahteve so zdaj svobodne volitve, neodvisna preiskava policijskega nasilja na dosedanjih demonstracijah in amnestija za več kot tisoč aretiranih.

Pred 70. obletnico ustanovitve Ljudske republike Kitajske, ki jo bodo z veliko vojaško parado v Pekingu obeležili v torek, so zdaj proteste in kampanjo proti oblastem še okrepili.