Fitch je oceno na dolgoročni dolg Hongkonga oklestil zaradi vztrajnih nemirov, v boniteto pa je posegel prvič po letu 1995, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti v Hongkongu so se začeli junija zaradi nasprotovanja osnutku zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev Kitajski. Zakonski predlog so pozneje zamrznili, a so se demonstracije nadaljevale in se večkrat sprevrgle tudi v nasilje oz. v spopade med protestniki in policijo. Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je sicer a teden osnutek spornega zakona dokončno umaknila.

Na ulice Honkonga se je v zadnjih treh mesecih podalo več milijonov podpornikov demokracije, protesti pa so še oslabili tamkajšnje gospodarstvo, ki je že tako pod pritiskom zaradi trgovinskega spora med Kitajsko in ZDA.

Kot so danes pojasnili v bonitetni hiši, so protesti škodovali mednarodnemu prepoznavanju kakovosti in učinkovitosti hongkonškega upravljalskega sistema ter vladavine prava. Prav tako so pod vprašaj postavili stabilnost in dinamičnost tamkajšnjega poslovnega okolja.

Dodali so, da postopno povezovanje hongkonških gospodarskih, finančnih in socialnopolitičnih povezav s celino nakazuje nadaljnjo integracijo v kitajski nacionalni upravni sistem, to pa bo čez čas predstavljalo še večje institucionalne in regulatorne izzive.

Demonstracije sicer predstavljajo zelo velik izziv za Kitajsko, odkar se je Hongkong leta 1997 iz rok Velike Britanije znova vrnil pod njeno okrilje. Kot območje s posebno upravo bi moral Hongkong še vse do leta 2047 uživati posebne pravice, o čemer pa številni tamkajšnji prebivalci dvomijo.