Aprila lani so v koprskem pristanišču zasegli kar 302 kilograma heroina, skritega med pošiljko lepila za keramične ploščice. Šlo je za enega največjih zasegov prepovedane droge vseh časov pri nas in največje v zadnjih dveh desetletjih. Leto dni so v strogi tajnosti svoje delo opravljali koprski kriminalisti, zaključili pa so ga z obsežnimi hišnimi preiskavami ter aretacijo dveh osumljencev, še dva pa sta se jim izmuznila in sta na begu.

Kriminalisti so svoje izsledke predstavili maja letos, po poročanju Slovenskih novic pa je zdaj delo opravilo tudi koprsko tožilstvo, ki je vložilo debelo obtožbo, ki pa še ni pravnomočna. Prav tako tožilstvo lahko prek obtožbe preganja le dva, ki sta v priporu, postopek zoper bežeča osumljenca pa je za zdaj izločen.

Glavni osumljeni, ki je na begu, je lastnik trgovine s keramičnimi ploščicami in sanitarno opremo na Lavrici. Slovenski državljan s sirskimi koreninami Aleksander Vettorazzi (ko je leta 2009 prišel k nam iz Sirije, mu je bilo ime Ahmed Elsayed) je po prepričanju kriminalistov tisti, ki je bil naročnik in prejemnik s heroinom »obogatene« pošiljke lepila za ploščice. Na črnem trgu bi bilo 300 kilogramov heroina vrednih od 30 do 50 milijonov evrov, je ob aretaciji povedal šef primorskih kriminalistov Dean Jurič. Po redčenju droge in prodaji na drobno na ulici pa seveda še precej več. Po odkritju droge v Luki Koper so kriminalisti lepilo za ploščice zapakirali nazaj, sledili pošiljki in tako prišli do vseh štirih osumljenih. V hišnih preiskavah so zasegli še nekaj droge, orožje in pripomočke za pakiranje manjših količin droge. Kriminalisti so prepričani, da gre za dobro organizirano združbo, ki je drogo prodajala naprej po Evropi, pa tudi po ulicah slovenskih mest.

Po poročanju Slovenskih novic je obtožba vložena zoper 31-letna Gregorja Setnikarja in Arisa Alibašića, medtem ko so se za Vettorazzijem in še enim osumljenim, Enisom Kočanom, izgubile vse sledi ter ju iščejo prek evropskega naloga za prijetje in predajo. Oba obtožena se za zdaj branita z molkom. Vettorazzi naj bi bil tisti, ki je vedel, da je pošiljka prispela v skladišče njegovega podjetja, in o tem obvestil Alibašiča, ta pa še preostala dva. V skladišče so se pripeljali z dvema avtoma, da bi pobrali označene vreče z lepilom, v katerih je bila droga. A teh vreč ni bilo več. pk