Lanskega aprila je v Luko Koper iz Irana pripotoval ladijski kontejner z 800 vrečami oziroma 20 tonami lepila za ploščice. Vsaj tako je pisalo v dokumentaciji, ki so jo cariniki v pristanišču prejeli, še preden je ladja krenila proti Kopru. Papir je zavajal. Petindvajset vreč namreč ni bilo napolnjenih z lepilom, temveč z izredno čistim heroinom, s katerim bi tihotapci na črnem trgu po oceni policije zaslužili od 30 do 50 milijonov evrov. Izjemen posel so preprečili cariniki v Luki Koper, ki so tovor odkrili. Gre za največje odkritje droge pri nas v zadnjih 19 letih.

Leto dni po odkritju pošiljke so policisti v obsežni zaključni akciji prostost odvzeli dvema 31-letnima Ljubljančanoma, medtem ko sta dva njuna pomagača še na begu in je za njima razpisana tiralica.

Z jedko snovjo so hoteli zmesti psa

»Uslužbenci Finančne uprave so zabojnik ocenili kot tvegan in ga najprej pregledali s prenosnim skenerjem, nato pa zanj odredili še delni pregled. Celoten kontejner je bil namenoma kontaminiran z jedko snovjo, da pes za odkrivanje drog ni mogel opraviti svoje naloge. Tudi cariniki so ga pregledali v posebnih oblekah in z vso potrebno pazljivostjo. Posamezne vreče so po teži in obliki odstopale od drugih, pregled in testi pa so potrdili naše sume,« je o najdbi danes pripovedoval Nedjan Jerman, namestnik direktorice Finančnega urada Koper. Od tu naprej so se v preiskavo vključili tudi policisti in kriminalisti.

»Analize so pokazale, da gre za izredno kakovosten in čist heroin, v pošiljki sta bila 302 kilograma heroina,« je najdbo opisal vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič. Prepričan je, da gre za količino, ki presega slovenske potrebe in je bil del zagotovo namenjen preprodaji v druge države.

Pošiljko so kljub vsemu dostavili

Pošiljko s keramičnim lepilom, seveda brez paketov s heroinom, so nato zapakirali nazaj in jo dostavili končnemu naročniku. Policija slednjega ne razkriva, znano pa je, da je šlo za podjetje Sarai z Lavrice, ki se ukvarja s prodajo keramike in sanitarne opreme in je v lasti 41-letnega državljana Slovenije in Sirije. Policija je s prikritimi preiskovalnimi ukrepi pošiljko nadzirala in identificirala tri moške, ki so prišli v skladišče po pripeljano blago. Heroina ni bilo med njim. »Kako so si to razlagali – ali se je izgubil ali smo ga zasegli ali sploh ni bil naložen – je vprašanje zanje,« pravi kriminalist Jurič. So pa policisti njihovo začudenje opazovali in z vedno širšim naborom prikritih preiskovalnih ukrepov, s katerimi so nadzirali njihovo gibanje, dogovarjanje in sestajanje, po enem letu v začetku tedna prišli do dovolj trdnih dokazov, da so osumljene prijeli. Kot rečeno, jim je uspelo prijeti dva, medtem ko sta lastnik podjetja in še eden od pajdašev, 37-letni Ljubljančan, na begu.

Ukvarjali so se z uvozom in distribucijo

Sumi policije, da gre za kriminalno združbo, ki se ukvarja s preprodajo drog, so se ta teden ob hišnih preiskavah in preiskavah avtomobilov dodatno potrdili. »Zasegli smo pol kilograma hašiša, 1,2 kilograma heroina, kilogram konoplje, kilogram kokaina in 300 ampul in tablet v vrednosti 70.000 evrov. Poleg tega pa še pištolo in prešo za izdelovanje paketov s prepovedano drogo,« našteva Jurič in pojasnjuje, da je šlo za združbo, ki je drogo tihotapila v Slovenijo in naprej po Evropi, obenem pa se je ukvarjala tudi z distribucijo drog po ulicah slovenskih mest. Dva od osumljenih sta stara znanca policije, eden od prijetih je bil že obsojen prav zaradi preprodaje drog.

Prijeta osumljenca sta že bila zaslišana pred preiskovalno sodnico in ostajata v priporu. Primer pa bo kriminaliste zaposloval tudi v prihodnjih mesecih, nadaljnje preiskave bodo potekale v sodelovanju s preiskovalci drugih držav. »Čaka nas še veliko dela,« trdi Jurič.

Lepilo priročno sredstvo za tihotapljenje

Le mesec pred prispetjem omenjene pošiljke so v koprskem pristanišču pregledali podobno pošiljko keramičnega lepila istega pošiljatelja, a naslovljeno na drugega prejemnika. V pošiljki niso našli nič spornega. Jurič in Jerman pojasnjujeta, da je to običajna praksa tihotapcev, ki s pošiljko ali dvema najprej preverijo teren. »Očitno so napačno domnevali, da je šel tovor mimo brez zapletov,« razmišlja Jurič. Lepilo za keramične ploščice pa je očitno prikladna krinka za tihotapljenje droge. »Leta 2008 smo prav tako v pošiljki lepila za keramične ploščice odkrili 70 kilogramov čistega kokaina. Takrat je pošiljka prispela iz Južne Amerike,« še razkrije Jerman.