Poročilo z naslovom Dajte ljudem kar želijo: Zahteva za močno evropsko zunanjo politiko temelji na pogovorih s 60.000 vprašanimi iz 14 držav članic. Kaže, da je skoraj tri leta po prihodu Trumpa na oblast zaupanje v ZDA med Evropejci močno upadlo in da jih Trumpu zaupa manj kot pet odstotkov.

Poročilo tudi ugotavlja, da večina Evropejcev želi, da voditelji unije preprečijo nadaljnje širitve povezave. Širitvi na Zahodni Balkan med drugim niso naklonjeni volivci v Nemčiji (46 odstotkov), Avstriji (44 odstotkov), Franciji (42 odstotkov) in na Nizozemskem (40 odstotkov).

Evropejci želijo tudi vseevropski odziv za okrepitev njihove varnosti ter se bojijo podnebnih sprememb in migracij. Predvsem pa bi radi bolj samozadostno unijo, ki se izogiba vpletanju v spopade drugih, se zoperstavlja drugim velikim silam ter se ukvarja s krizami, ki vplivajo na njene interese, so sporočili iz ECFR.

Think tank je izsledke poročila predstavil na dan, ko bo novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila razdelitev resorjev v novi komisarski ekipi.

Rusija skuša destabilizirati politične strukture v Evropi

Poročilo med drugim tudi ugotavlja, da je stališče evropskih voditeljev, da vse bolj nacionalistično usmerjeni volivci ne bodo podprli kolektivne zunanje politike unije, zastarelo. Kot kaže, volivci sprejemajo idejo t.i. strateške suverenosti oz. centralizacije pristojnosti na ključnih področjih, če se bo EU izkazala za sposobno in učinkovito.

Več kot polovica vprašanih v vseh sodelujočih državah z izjemo Nizozemske je menila, da bi EU morala dati prednost podnebnim spremembam pred ostalimi vprašanji. Večina jih je tudi naklonjena krepitvi nadzora na zunanjih mejah unije, najmanj polovica vprašanih v vsaki članici pa podpira finančno pomoč tretjim državam za odvračanje migracij.

Evropejci glede na izsledke raziskav tudi dvomijo, da je EU sposobna sama zaščititi svoje gospodarske interese v trgovinskih vojnah. Glede Irana pa jih večina, 57 odstotkov, podpira prizadevanja EU za ohranitev iranskega jedrskega sporazuma. Veliko jih je tudi prepričanih, da Rusija skuša destabilizirati politične strukture v Evropi ter da evropske vlade svojih držav ne ščitijo dovolj pred tujim vmešavanjem.

ECFR je poročilo pripravil na podlagi raziskav inštituta YouGov, opravljenih med 23. januarjem in 25. februarjem ter med 4. in 7. marcem letos. Raziskave so opravili v Avstriji, na Češkem, Danskem, v Franciji, Nemčiji, Grčiji, na Madžarskem, v Italiji, na Nizozemskem, Poljskem, v Romuniji, na Slovaškem, v Španiji in na Švedskem.