Čeprav sta svetovni velesili, Kitajska in ZDA, nameravali pogajanja nadaljevati še ta mesec, so iz Pekinga danes sporočili, da se bo to zgodilo v začetku oktobra.

Podpredsednik kitajske vlade Liu He se je po poročanju AFP z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem in ameriškim finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom slišal po telefonu, trojica pa se je dogovorila za sodelovanje pri vzpostaviti ugodnih pogojev za nadaljevanje trgovinskih pogajanj.

Peking je v uradni izjavi zapisal, da bosta strani pred začetkom pogajanj še naprej redno komunicirali. Pogajalci so se sicer nazadnje sestali julija v Šanghaju, srečanje pa so končali brez prelomnih sporočil. Pogajanja so opisali le kot konstruktivna.

Kmalu po pogajanjih v Šanghaju je ameriški predsednik Donald Trump napovedal 10-odstotne carine na 300 milijard dolarjev vreden kitajski uvoz. Pozneje je uvajanje carin razdelil na dva dela; prvi del carin na izdelke, kot so oblačila, igrače in hrana, prihaja v veljavo danes, drugi, ki bo med drugim obremenil elektronske izdelke, pa šele s 15. decembrom.

Kitajska se je odzvala z napovedjo pet- oz. 10-odstotnih carin na 5078 ameriških izdelkov, ki jih letno uvozi za 75 milijard dolarjev. Tudi v Pekingu so napovedali uvajanje v dveh delih; danes in 15. decembra. Hkrati bo s 15. decembrom Kitajska uvedla pet- oz. 25-odstotne carine na ameriške avtomobile in avtomobilske dele.

Kitajska je ob tem ta teden pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) sprožila uraden trgovinski spor z ZDA, še poroča AFP.