Francoski predsednik Emmanuel Macron in ameriški predsednik Donald Trump sta konec avgusta omenila možnost dvostranskega srečanja Trumpa in Rohanija ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, ki bo konec septembra v New Yorku. A Rohani je danes v odgovoru na vprašanje o možnosti neposrednih pogajanj z Washingtonom ocenil, da je šlo morda za nesporazum, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Večkrat smo že rekli in to ponavljamo: nismo sprejeli nobene odločitve o dvostranskih pogajanjih z ZDA,« je v govoru, objavljenem na uradni spletni strani iranske vlade, dejal Rohani. Naše načelo je, da nočemo dvostranskih pogovorov v ZDA, je dodal.

Je pa omenil, da bi pogovori z Washingtonom lahko potekali v formatu 5+1 (Kitajska, Velika Britanija, ZDA, Francija in Rusija ter Nemčija), če bodo ZDA umaknile sankcije proti Iranu, ki so jih uvedle lani po svojem odstopu od sporazuma o iranskem jedrskem programu.

Rohani je tudi dejal, da bi Iran lahko v prihodnjih dneh stopnjeval odstop od jedrskega sporazuma, če pogajanja z evropskimi državami do četrtka ne bodo prinesla rezultatov. Teheran je od jedrskega dogovora začel postopoma odstopati maja letos. Med drugim je začel bogatiti uran nad dovoljeno mejo.

Iran je že večkrat napovedal, da bo ta mesec izvedel tretjo fazo odstopa od sporazuma, če preostalih pet podpisnic ne bo našlo načina, kako se upreti ameriškim sankcijam proti Teheranu. V okviru tretje faze bi Iran ponovno zagnal reaktorje s težko vodo, da bi lahko proizvajali plutonij. Uran pa bi lahko obogatil tudi do 20 odstotkov.