Ameriško gospodarstvo še naprej ostaja v relativno dobri kondiciji. Kljub nekoliko manj ustvarjenim novim delovnim mestom v avgustu ameriška stopnja brezposelnosti ostaja pri nizkih 3,7 odstotka, plače zaposlenih pa so se v primerjavi z lanskim avgustom zvišale za 3,2 odstotka. V oči nekoliko bode vrednost proizvodnega indeksa, ki ga objavlja Institute for Supply Management (ISM), ki prvič po sedmih letih nakazuje krčenje ameriške proizvodne aktivnosti. Nasprotno pa vrednost storitvenega indeksa ISM kaže na dodatno krepitev ameriškega storitvenega sektorja, ki predstavlja več kot 80 odstotkov tamkajšnjega gospodarstva.

Na zmanjšanje negotovosti so vplivali tudi britanski in italijanski politiki. Britanski poslanci so v preteklem tednu sprejeli zakon, ki preprečuje trdi brexit in v skrajnem primeru omogoča tudi podaljšanje roka za dokončen izstop Združenega kraljestva iz EU. Nakazala pa se je tudi možnost, da bodo poslanci Borisu Johnsonu preprečili razpis predčasnih parlamentarnih volitev. Vse omenjeno je nekoliko zmanjšalo verjetnost trdega brexita, ki ga je britanski premier napovedoval za konec letošnjega oktobra.

Pozitivne novice prihajajo tudi iz Italije. Tamkajšnji predsednik je pretekli teden potrdil oblikovanje nove koalicije, ki jo bosta sestavljali stranki Gibanje petih zvezd in Demokratska stranka. Nova koalicija bi lahko bila sodeč po izjavah v medijih nekoliko bolj naklonjena skupni Evropi kot njena predhodnica. Zmanjšanje negotovosti se je vsaj na kratek rok pozitivno odrazilo na kapitalskem trgu, zahtevane stopnje donosnosti italijanskih državnih obveznic so denimo upadle na rekordno nizke ravni. Novo koalicijo sicer že čaka prvi večji izziv. Do konca oktobra mora evropski komisiji poslati osnutek italijanskega proračuna za leto 2020, načrtovani proračunski primanjkljaj pa ne bo smel presegati 3 odstotkov BDP. Za dosego tega cilja mora vlada oklestiti načrtovane državne izdatke za prihodnje leto za 20 milijard evrov.

Kljub umiritvi retorike politikov so posledice trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko že vidne. Na ravni gospodarskih objav velja izpostaviti nemško gospodarstvo, ki je dolga leta veljalo za paradnega konja evropskega gospodarstva. Carine, negotovost, sankcije in posledično ohlajanje trgov v razvoju so med drugim razlog za julijski upad nemške industrijske proizvodnje za 4,2 odstotka in novih tujih naročil za 6,7 odstotka na letni ravni. V prihodnjih tednih bo zanimivo spremljati, kako se bodo tradicionalno varčni Nemci soočili z upadanjem gospodarske aktivnosti. Vse glasnejša so namreč namigovanja, da se bodo tudi Nemci kmalu odločili za fiskalne spodbude gospodarstvu, kar bi ob ohlapnih denarnih politikah lahko dalo dodaten veter v jadra borznim trgom.