Epidemija, ki se je razširila med psi, je nepričakovano ubila kar nekaj psov. Simptomi neznane bolezni so bruhanje, diarejo in huda utrujenost, kar nekaj pa jih kasneje za posledicami tudi umre. Najprej so takšno stanje beležili v norveškem glavnem mestu Osl0, nato pa se je začela pojavljati še v drugih mestih. Na veterinarskem inštitutu niso prepričani, ali sta vzrok smrti dve sumljivi bakteriji, ki so ju našli pri obdukciji psov. Pri 10 psih so namreč odkrili okužbo črevesja, pet pa jih je imelo povišano vrednost bakterije clostridium perfringens in providencia alcalifaciens. Njihovi patologi so izključili možnost, da bi šlo za okužbo s salmonela ali za kampilobakteriozo, prav tako pa so potrdili, da ne gre za zastrupitev.

»Pri tej bolezni je nekoliko čudno to, da je prizadela precej veliko število sicer zdravih psov, in to zelo hitro v zelo v kratkem časovnem razmiku,« je komentirala uradnica z norveške agencije za varnost hrane Ann Margaret Grondahl.

Norveška nacionalna televizija (NRK) je poročala, da naj bi po neuradnih podatkih zaradi stanja, ki ga povzroča neznana bolezen, umrlo 25 psov.

»Bolezen je zelo resna za psa. Ne vemo še, ali gre le za nalezljivo bolezen ali za vrsto posameznih primerov,« je povedal predstavnik agencije za varnost hrane Ole-Herman Tronerud. Lastnike psov so oblasti pozvale, naj jih vodijo na povodcih, da se izognejo stiku z drugimi psi.