Minuli petek se je v Berlinu začel največji evropski sejem potrošniške elektronike IFA 2019. Sejem bo trajal še do srede, na ogromnem berlinskem sejmišču pa je svoje najprivlačnejše in najbolj napredne izdelke na ogled postavilo blizu 2000 podjetij z vsega sveta. Med trendi tega leta najdemo vse bolj povezane in pametne kuhinjske aparate in drugo belo tehniko. Vse več proizvajalcev slušalk prodira na področje aktivnega odpravljanja šumov iz okolice. Proizvajalci televizorjev tekmujejo z vse večjimi zasloni in ločljivostmi, ki bistveno presegajo ločljivost obstoječih vsebin. Seveda pa ne manjka niti tehnologije 5G, ki naj bi nekoč vse to še varneje in zanesljiveje povezala. Poudarek je na nekoč. Vzpostavljena omrežja so za zdaj še zelo redka in s slabo pokritostjo. Samsung in Huawei se vseeno pripravljata. Obe podjetji sta namreč predstavili nova procesorja, Samsung exynos 980 in Huawei kirin 990, ki vsebujeta tudi modem 5G.

Čeprav IFA velja za sejem, kjer je ponujenega najmanj sanjanja v oblakih in je posledično iz leta v leto možno zaslediti zelo podobne ali celo enake izdelke, je bilo sanjarjenja o pametnih napravah letos zelo veliko. Vse je pametno. Od slušalk, ki zmorejo telefonske pogovore v živo prevajati v drug jezik, do televizorjev, ki morajo zaradi pomanjkanja 8K-vsebin sliko nižje ločljivosti nadgraditi v ločljivost bližje 8K. Rezultati so relativno dobri, so pa tudi izdelki, ki izraz »pametno« nekoliko nategujejo. Denimo hladilniki, ki fotografirajo vsebino svojih polic, da bi lastniki med nenačrtovanim obiskom trgovine lahko preverili, kaj lahko kupijo. To je vsekakor brihtno, vprašanje pa je, če je tudi zares pametno.

Zasloni vseh oblik in velikosti

Zadnjih nekaj sejmov je zaznamoval tudi trend upogljivih zaslonov. Tu je v preteklosti kraljeval LG s svojim televizorjem, ki se zloži v rolo, in ogromno instalacijo ukrivljenih zaslonov, letos pa je temu južnokorejskemu podjetju konkurenco delalo še eno. Samsung je namreč predstavil popravljeni mobilnik s pregibnim zaslonom galaxy fold, ki smo ga tokrat tudi uspeli dobiti v roke. Alternativo temu je sicer ponudil tudi LG z mobilnikom g8x thinkq in ovitkom z dodatnim zaslonom, a se ovitek zdi neizdelan. Med najbolj bizarne odločitve sodi vključitev zareze za kamero tudi v zaslon dodatnega zaslona na ovitku, četudi ovitek ne premore kamere. Čemu torej zareza? Z dodatnimi zasloni so se kitili tudi prenosniki, ki so jih integrirali nad tipkovnice, sledilne ploščice in celo namesto tipkovnice.

Na področju pametne telefonije gre izpostaviti še Sonyjevo predstavitev manjše različice filmofilske xperie 1. Xperia 5, ki nadaljuje Sonyjevo tradicijo zmedenih poimenovanj, ohranja razmerje stranic 21:9, a je krajša za skoraj centimeter od xperie 1. S tem naprava še lepše sede v dlan in tokrat tudi v žep, je pa zato diagonala zaslona le še 15,5 centimetra oziroma za centimeter in pol krajša od enke. Ločljivost je medtem s 4K padla na FHD+.

Med najbolj fascinantne predstavljene tehnološke dosežke na področju zaslonov sodi Panasonicov prozorni OLED televizor clear tv. Tudi ta tehnologija obstaja že nekaj let, uveljaviti pa sta jo v preteklosti poskušala tako LG kot Samsung. Oba sta obupala, Panasonic pa vztraja in trdi, da bo naprava za prodajo nared prihodnje leto. V lesen okvir postavljen zaslon je že zdaj precej prepričljiv. Ko je prozoren, deluje kot okno, ko predvaja videovsebine, pa ni bilo mogoče zaznati, da ne gre za običajen televizor.