Tekma stopnjevanja števila slikovnih pik v senzorjih kamer mobilnih telefonov se, kot kaže, zopet vrača. Če je v zadnjih letih prevladalo pravilo, da k boljši kakovosti fotografij bolj kot dodatne slikovne pike prispeva obdelava zajetih podatkov s pomočjo umetne inteligence, smo v minulem letu opazili nove naprave s povečanim številom slikovnih pik. Sony in Samsung sta že lani predstavila prva 48-megapikselska senzorja za mobilne kamere, v prvih mobilnih telefonih pa sta se znašla v tem letu. Samsung je šel medtem še korak dlje. Letošnjega maja je predstavil senzor z 68 megapiksli, pred kratkim pa še senzor s kar 108 megapiksli.

Čeprav se večje število slikovnih pik na senzorjih sliši privlačno, je zadeva v primeru mobilnih telefonov tudi problematična. Zaradi omejene velikosti senzorja, da ga je sploh mogoče vstaviti v napravo, je večje število pik možno dobiti zgolj z njihovim pomanjšanjem. To je še posebej problematično v slabi svetlobi, saj manjše slikovne pike na senzorju slabše sprejemajo svetlobo kot večje. Rešitev tega problema je prineslo odkritje, da je posamezne pike v senzorjih mogoče povezati, da delujejo kot ena večja. To sta počela lanska 48-megapikselska senzorja in to počne tudi letošnji 108-megapikselski. V praksi to pomeni, da bo senzor najpogosteje zajemal fotografije z ločljivostjo 27 megapikslov, če bodo svetlobni pogoji idealni, pa bo možno fotoaparat na mobilnem telefonu nastaviti tudi na polnih 108. Senzor poleg tega premore tudi tehnologijo za samodejno uravnavanje ravni ISO, ki se prilagaja svetlobnim pogojem.

Skoraj tako velik kot v fotoaparatih

Senzor, ki se uradno imenuje ISOCELL bright HMX, bo poleg zajemanja fotografij v izredno visoki ločljivosti ponujal tudi možnost snemanja videoposnetkov v 6K-ločljivosti s frekvenco 30 sličic na sekundo. To je impresivno, ne bo pa senzorja možno stlačiti v čisto vsak mobilni telefon. Pri Samsungu so ugotovili, da dodatno pomanjševanje posameznih slikovnih pik na senzorju pod velikost 0,8 mikrona nima smisla. Ker so posamezne pike na 108-megapikselski kameri enake velikosti kot na 48-megapikselski, to pomeni, da je senzor zelo velik. Približno tri četrtine velikosti senzorja v Sonyjevem kompaktnem fotoaparatu RX 100 VII.

Po doslej znanih podatkih je Samsung senzor ISOCELL bright HMX razvijal v sodelovanju s kitajskim proizvajalcem mobilnih telefonov Xiaomi. Zato so se že pojavila ugibanja, da bi ga znali najti v prihajajočem Xiaomijevem mobilnem telefonu mi mix 4.