V Zadobrovi se za tamkajšnjo živilsko trgovino skriva gozd, pravzaprav gozdiček z nekaj desetimi drevesi, skozi katerega otroci hodijo v šolo. Do letošnjega poletja se tam ni kaj prida dogajalo, tudi okolica ni bila tako urejena kot zdaj. Zasluge, da se je to spremenilo, imajo tamkajšnji prebivalci, ki so v dveh akcijah v okviru projekta Zunaj uredili okolico in z nasutjem iz zemlje uredili pumptrack.

Ko smo pred dnevi obiskali ta prostor v bližini šole in vrtca, je bilo tam polno otrok in njihovih staršev. Eni so se s kolesi vozili gor in dol po pumptracku, drugi so hodili po elastični vrvi, tri dekletca so prebirale knjige, nekateri pa so si še ogledovali različne rekvizite, ki se lahko uporabljajo na različne načine.

40 kubičnih metrov zemlje

»Izkazalo se je, da skozi ta gozdiček poteka glavna pot v šolo, vendar je bilo to tudi vse, kaj drugega se tu ni dalo početi. Razmišljali smo, da bi bilo fino, če bi vzpostavili neko točko druženja,« je dejala Maja Brusnjak Hrastar, ki je prišla na idejo o ureditvi shajališča, medtem ko je Jure Klemenčič poskrbel za postavitev pumtracka. Zanj so porabili 40 kubičnih metrov zemlje, iz katere so naredili 13 hribčkov, po katerih so se med našim pogovorom vozili otroci. V prihodnje si želijo stezo podaljšati, po možnosti progo skleniti v krog. »Preden je voznik tovornjaka enakomerno nasul zemljo, sem potegnil vrvico v liniji proge, ki sem si jo zamisli. V primerjavi z asfaltiranimi objekti je pri tem dobro to, da ga lahko sami urejamo. Slabost pa je, da zahteva več vzdrževanja,« je Jure Klemenčič razlagal, kako so postavili pumtrack in kako ga vzdržuje, medtem ko je Maja Brusnjak Hrastar, sicer arhitektka, govorila o rabi prostora v naselju.

Otroci povezani s prostorom

»V tem naselju ni blokov, ampak so enodružinske in dvodružinske hiše. Torej je zelo malo skupnih površin. Prav gotovo manjka prostorov, kjer bi ljudje tvorili neko skupnost. Vsak ima veliko zeleno površino okoli svoje hiše, ni pa skupnih prostorov, kjer bi se lahko srečevali. Sicer pa smo ljudje nezahtevni, velikokrat zadostuje že, če imamo klopco in koš za smeti,« je dejala. Jure Klemenčič pa je dodal, da smo ljudje vse bolj odtujeni: »Človeškega stika je vse manj. Moramo biti človeški. Zato potrebujemo prostore in nekaj, kar nas povezuje.« Zanimivo je, da sta opazila, da so otroci, ki so pomagali urejati gozdiček, s tem prostorom bolj povezani. »Bili smo presenečeni, mislili smo, da bo več vandalizma, da bodo kakšni rekviziti izginili, a tega ni bilo. Kakšno knjigo je kdo že odnesel, a smo jih tudi s tem namenom nastavili, da jih ljudje odnesejo domov in potem prinesejo nazaj,« je dejala in pojasnila, da bodo morali rekvizite pred začetkom zime pospraviti. »Po namenski rabi je ta prostor namreč gozd, zato smo predmete le začasno namestili,« je dejala in izrazila upanje, da bi spomladi spet lahko postavili rekvizite, medtem ko bo pumptrack lahko ostal tudi čez zimo.