Poljski reprezentanti so že med glasnim in srčnim petjem poljske himne, ki sicer zelo spominja ne nekdanjo jugoslovansko Hej Slovani, pokazali odločnost, s katero bodo šli v tekmo. Od prvega piska ruskega sodnika Sergeja Karasjova so se agresivno zapodili proti slovenskemu golu in že po 20 sekundah nekaznovano s prekrškom zbili Iličića na tla. Ko je je Struna z enako silovitostjo naletel na Lewandowaskega, je prejel rumeni karton, saj je sodnik zaščitil poljskega zvezdnika. Slovenci so bili preplašeni in zbiti pred kazenski prostor, da so pesimisti glede na dogajanje pomislili na visok poraz. A po začetni zmedenosti so Slovenci zaigrali borbeno, si pomagali med seboj in nobena žoga ni bila izgubljena. Prvič so pogledali proti golu Poljske v enajsti minuti, ko je strel Iličića vratar Fabianski odbil v kot. Gostitelji so postajali vse bolj pogumni, a je v protinapadih zmanjkala zadnja podaja. Če ni šlo iz igre, so do gola prišli iz prekinitve v 35. minuti. Iličić je izvajal kot, Šporar je žogo le oplazil, da je prišla na rob petmetrskega prostora, kjer je pričakal centralni branilec Struna in jo z nogo poslal v mrežo v slogu nekdanjih klasičnih golgeterjev, kot so bili Gerd Mueller, Mehmed Buza ali Filippo Inzaghi za erupcijo navdušenja na tribunah.

Gol je Slovence popolnoma sprostili, da so se zvito in zrelo v odprt boj s favoriti skupine G. Poljaki so sicer imeli večjo posest žoge, a vsakič ko je imel žogo v nogah Iličić, je soigralce pošiljal v protinapade. Potem ko niso izkoristili nekaj obetavnih situacij, je v 65.minuti izvedla protinapad za učbenike. Po ukradeni žogi Krhina je Iličić z globinsko podajo dolgo 40 metrov v ogenj poslal Šporarja, ki je prešprinatal branilca Pazdana in z milimetrsko natančnim strelom skoraj iz mrtvega kota žogo poslal v mrežo. Poljaki so po zaostanku stihijsko napadli, a si niso priigrali priložnosti, ampak je kartone zaradi prekrškov.

Slovenija je Poljsko zlomila točno tako, kot je treba reprezentanco z vzhoda: z agresivno igro na telo na meji prekrška, veliko borbenosti, predrznosti in zanosom ob pomoči gledalcev. Kapetan Oblak je bil brez dela, ker je z odličnim razporejanjem igralcev postavil takšen obrambni zid, da so bili Poljaki brez velike priložnosti v 96 minutah bitke v Stožicah. Stojanović tokrat ni delal napak. Struna je z golom postal junak in Lewandowskemu ter soigralcem z odločnostjo in ostrino nagnal strah v kosti. Mevlja je dokazal, da lahko brez ene minute v klubu odigra na izkušnje. Balkovec je bil na začetku preplašen, a je nato le ukrotil Zielinskega. Verbič je ostal dolžnik. Krhin, ki je od marca odigral le 45 minut na prijateljski tekmi Nantesa, je dokazal, kaj je nogometna inteligenca defenzivnega vezista z odličnim čitanjem igre. Kurtić je končno odigral dobro tekmo v reprezentanci, ker ni kompliciral, ampak je igral enostavno. Hitri Bezjak je bil kot nekoč Rudonja, polno ga je bilo vse igrišče in je z bojevitostjo navduševal v obrambnih nalogah. Ilićić je bil z naskokom prvi zvezdnik tekme z dvema asistencama za gola, žoga pa pri njem spravljena kot v švicarski banki. Šporar je dosegel največji gol za reprezentanco in postaja prva špica ekipe, zato je v njegovih Stožicah s tribun odmevalo »Špoki, Špoki...«. Kek je s sodelavci sestavil taktiko za tri točke in zraven še za izjemen umetniški vtis.

Kek dobil navdih na Vuelti

Po tekmi je slovenski selektor razkril, da je navdih za veliko bitko proti Poljski dobil po dvojni etapni zmagi slovenskih kolesarjev na Vuelti, zato je javno čestital Primožu Rogliču in Tadeju Pogačarju. Pol ure po tekmi je bil na novinarski konferenci povsem miren. Evforije v njegovem javnem nastopu ni bilo zaznati: »To je bila prava tekma, ki nam lahko da zagon, če bomo dovolj pametni. Zelo si želim, da bodo Stožice polne tudi proti Izraelu. Fantje so šli na glavo. Že na ogrevanju sem videl iskro v njihovih očeh. Vedeli smo, da se jim lahko zoperstavimo s taktično disciplino. Kvaliteta Poljske je bila vidna, a tudi naše srce, skozi katerega smo ustvarili igro. Na začetku je bilo nekaj nervoze, na koncu pa so bili vsi junaki. To je bil njihov večer, meni pa je v največje zadoščenje, da sem videl nasmejanega Igorja Bedenejčiča. Na koncu smo vsi samo ljudje,« je povzetek besed selektorja Matjaža Keka.

Strelec vodilnega zadetka Aljaž Struna je dodal: »Zadetka se niti ne spomnim. Žoga se je odbila in prišla do mene. S skupnimi močmi smo zaustavili zvezdnike Poljske in na najtežji tekmi kvalifikacij pokazali pravi obraz. Ne smemo živeti v evforiji, saj nas že v ponedeljek čaka nov preizkus«. Slovenija je gostujočemu selektorju Jerzyju Brzczeku prizadejala četrti poraz v dobrem letu dni, odkar je sedel na klop Poljske. »Večino naših strelov je polovil vratar Oblak ali pa so zleteli mimo gola. Nismo bili pravi in dovolj odločni. Na sredini igrišča smo izgubili preveč žog. Slovenija je nadzirala obračun in si zaslužila tri točke. Ne smemo misliti na evropsko prvenstvo, saj smo šele na polovici kvalifikacij,« je komentiral Jerzy Brzczek.