Za Matjaža Keka se končujejo medeni tedni v vlogi selektorja slovenske nogometne reprezentance. Po skoraj štirih mesecih od imenovanja na položaj bo v ponedeljek na Brdu pri Kranju zbral reprezentanco, ki se bo skozi kvalifikacije poskušala uvrstiti na evropsko prvenstvo 2020. Kek bo drugi mandat na slovenski klopi odprl 21. marca z gostovanjem v Haifi proti Izraelu in nadaljeval s preizkušnjo proti Severni Makedoniji v Stožicah.

»Potrebujemo homogeno ekipo, ki bo na treningih in tekmah delovala enotno. Slovenija je bila vedno uspešna, ko so se igralci žrtvovali drug za drugega. V zadnjem obdobju sem v povezavi z reprezentanco opazil naveličanost, kar me je najbolj zmotilo,« pred začetkom tekmovalnega obdobja pravi Matjaž Kek, ki je bil na polurni predstavitvi seznama igralcev zelo izčrpen in vsebinsko konkreten. Njegovi javni nastopi so prava osvežitev v primerjavi s komunikacijskimi sposobnostmi predhodnikov Srečka Katanca in Tomaža Kavčiča, ki sta reprezentanco popeljala na obrobje Evrope.

Slovenija bo pod vodstvom Matjaža Keka popravljala vtis tudi z Janom Oblakom, ki se po enoletnem bojkotu vrača v izbrano vrsto. Ob tem se poraja vprašanje, kako bodo zvezdnika Atletica iz Madrida sprejeli soigralci, ki jih je v ligi narodov pustil na cedilu. Mar Oblaka ob vrnitvi res čaka kapetanski trak, ki je bil kamen spotike v Kavčičevi eri? »Odprte zadeve bo treba rešiti takoj. Igralci so dovolj zreli in odgovorni, da bodo morali marsikaj rešiti tudi sami. Prav je, da povedo, kaj jih muči, a moramo to reševati v neposredni komunikaciji. Kapetanski trak je stvar slačilnice. Najbolj bi bil zadovoljen, če bi imel že v Haifi na razpolago 23 kapetanov,« je razložil Kek.

Slovenska vrsta pred gostovanjem v Izraelu ne bo ničesar prepustila naključju, zato se bo na prizorišče odpravila že dva dni pred tekmo. Protokol bo odslej skrbno načrtovan za vsako podrobnost, saj Kek izpostavlja, da morajo imeti igralci brezhibne pogoje za delo. V Haifi pričakuje bojevit in motiviran Izrael, ki je v ligi narodov že postavil reprezentanco za nastop v kvalifikacijah. In kakšna bo Slovenija? »Izhodiščna postavitev bo 4-4-2, kar nam omogoča različne možnosti. Morali bomo biti odločni in hrabri, s čimer si bomo povrnili spoštovanje javnosti. Ničesar ne moremo izgubiti, lahko pa veliko pridobimo. Prišli smo v situacijo, ko ne moremo biti prepotentni, ampak skromni in ponižni. Zaupati moramo v svoj potencial in udejanjiti kvaliteto. Z besedami ne bomo naredili nič,« je jasen Kek.

V reprezentanco je vpoklical Jona Gorenca Stankovića, ki v Angliji redno igra za Huddersfield, medtem ko sta ga navdušili želja in raznovrstnost obetavnega domžalskega upa Adama Gnezda Čerina. Povratnik je Damjan Bohar, ki je sprovociral vpoklic z uspešnimi predstavami na Poljskem. Tokrat manjka Amir Dervišević, saj selektor meni, da so vpoklicani vezisti v boljši formi in telesni pripravljenosti kot član Maribora. Kek pri prevzemanju odgovornosti na igrišču največ pričakuje od izkušenih igralcev, ki bodo ustvarjali igro. V odlični formi je napadalec Andraž Šporar, ki je z devetnajstimi goli prvi strelec slovaške lige. Kevin Kampl je očitno dokončno postal preteklost slovenske reprezentance, saj Kek pravi, da ne bo nikogar prepričal, naj obleče dres z državnim grobom. Blizu vpoklicu je bil Andrej Vombergar, a je (pre)dolgo urejal klubski status ob prestopu v Rusijo. Leo Štulac je odpadel zaradi poškodbe, Benjamin Verbič se v zadnjih dneh ubada z zdravljenjem angine, Matic Kotnik pa je vprašljiv, zato sta v čakalnici že pripravljena Nejc Vidmar in Grega Sorčan.