Medtem ko je v petih kvalifikacijskih skupinah (F, G, H, I in J) za nastop na evropskem prvenstvu 2020, ki jih sestavlja po šest reprezentanc, vseskozi enostavno videti, kakšno je razmerje sil oziroma kdo je v kakšnem položaju, precej več kalkulacij puščajo skupine, v katerih je po pet reprezentanc (A, B, C, D in E). Tako bi denimo ob pogledu na točkovni izkupiček v skupini B šele na četrtem mestu uzrli aktualne nosilce obeh evropskih reprezentančnih lovorik, evropske prvake in zmagovalce lige narodov, Portugalce. Doslej so ti namreč zbrali vsega dve točki, a so tudi odigrali le dve tekmi, že z nocojšnjim polnim izkupičkom pa bi se povzpeli na drugo mesto. A naloga bo vse prej kot enostavna, saj jih čaka gostovanje pri Srbiji v Beogradu, kjer gredo vstopnice za obračun na stadionu Rajka Mitića za med.

Že v četrtek sta bili tako razprodani zahodna in vzhodna tribuna, zato je jasno, da Portugalce čaka peklensko vzdušje. In predvsem manj prijazno kot ob prihodu na beograjsko letališče, na katerem so zvezdniško zasedbo s Cristianom Ronaldom na čelu pričakali številni (mladi) oboževalci, ki so si želeli avtogram ali fotografijo s svojim idolom. A ta je s soigralci, ne da bi se ustavil, takoj odhitel na avtobus, s katerega se je nato deloma »odkupil« vsaj s tem, da se jim je nasmehnil in jim pomahal. »Takoj ko je pristal, je razočaral srbske navijače,« so vse skupaj pospremili mediji in dodali, da upajo, da jih ne bo tudi danes…

Portugalska in Srbija sta se sicer v teh kvalifikacijah enkrat že pomerili, in to celo na do danes zadnji tekmi Portugalcev v teh kvalifikacijah. V Lizboni je bilo 25. marca 1:1, drugi remi (0:0) pa so evropski prvaki nekaj dni prej vknjižili pri vodilni reprezentanci skupine Ukrajini. Ta je nato dosegla tri zaporedne zmage in ima tako po štirih tekmah 10 točk, enako točk (4) kot Srbija, ki je odigrala tekmo manj, ima Luksemburg, za Portugalsko pa je na zadnjem mestu s točko s treh tekem Litva. Srbija je za omenjeni točkovni izkupiček sicer poleg remija z današnjimi tekmeci vknjižila še zmago proti Litvi (4:1) in visok poraz v Ukrajini (0:5).

Ta je bil, četudi se je zgodil pred omenjeno zmago, bržčas usoden tudi za selektorja Mladena Krstajića, ki ga je pred jesenskim ciklusom tekem zamenjal Ljubiša Tumbaković, pred tem, zanimivo, v teh kvalifikacijah že selektor Črne gore. Kjer pa so se mu za tem, ko je zavrnil vodenje reprezentance na tekmi proti Kosovu, junija zahvalili za sodelovanje. Manj kot mesec kasneje je postal selektor Srbije. »Morda je tekma s Portugalsko 'manj' zahtevna zaradi tega, ker gre za evropskega prvaka; s tega vidika bo precej zahtevnejša torkova tekma z Luksemburgom, ki prav tako prinaša tri točke. Jasno pa je, da bi nam današnji pozitiven izid v vseh pogledih prinesel ogromno,« pravi Tumbaković. Za srednjeročni cilj si je postavil to, da reprezentanci vdahne prepoznaven način igre: »Nismo evropski Brazilci, imamo pa cel kup nadarjenih igralcev, ki morajo veliko delati, da bi to postali in si povrnili status, ki smo ga že imeli.«

Tumbakoviću gre na roko tudi, da nima težav s poškodovanimi igralci, medtem ko bo pri Portugalski zaradi poškodbe tokrat manjkal veteran Pepe.