Poljska nogometna reprezentanca je v Ljubljano pripotovala s polnim izkupičkom dvanajstih točk, ki jih je zbrala v dosedanjem poteku kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Po vrsti so padli Avstrija, Latvija, Severna Makedonija in Izrael, ki favorizirani reprezentanci skupine G sploh niso zabili gola. Se bo trend v Stožicah obrnil? »Morda nas čaka najtežji preizkus kvalifikacij,« je previden poljski selektor Jerzy Brzeczek.

Poljska javnost z nestrpnostjo pričakuje začetek tekme, saj je v Ljubljano prispelo okoli petdeset akreditiranih novinarjev, snemalcev in fotoreporterjev. Preden so poljski nogometaši pozno popoldne preizkusili igrišče v Stožicah, so gostujoči predstavniki medijev v veliki večini zavzeli sobo za tiskovne konference, da sta se selektor Jerzy Brzeczek in branilec Southamptona Jan Bednarek počutila kot v Varšavi. Sodelovanje poljskih novinarjev z obema sogovornikoma je potekalo tako hitro, da je imel prevajalec v slovenski jezik obilo dela, da ni izpustil kakšne podrobnosti.

»Slovenija do zdaj še ni pokazala vsega, kar zmore. Ni dvoma, da se bomo pomerili proti kakovostnemu moštvu, zato gojimo veliko spoštovanje do tekmeca. Zelo resno bomo vzeli obračun v Stožicah. Želimo osvojiti nove tri točke,« je napovedal selektor Brzeczek, ki bo v Ljubljani dvanajstič vodil poljsko vrsto in naskakoval šesto zmago. Razkril je, da bo v vrata postavil Lukasza Fabianskega, slavnejši Wojciech Szcesny pa bo tekmo začel na klopi: »Odločitev ni bila enostavna, saj imamo dva vrhunska vratarja, vendar je na igrišču lahko le eden.« Poljska vratarja sta si v dosedanjem poteku kvalifikacij razdelila po dve tekmi, Fabianski pa bo drevi vpisal 51. nastop za državno selekcijo.

Poljake je glede na vprašanja iz novinarskih vrst najbolj zanimalo, ali bo za igro nared Mateusz Klich, ki velja za enega od pomembnih vodij moštva. Brzeczek je povedal, da bo vse odgovore pri sestavi udarne postave dobil po zadnjem treningu, glede vodij pa je dodal, da bo v iskanju zmage »pomembnih vseh enajst igralcev«. Slovensko reprezentanco je opisal kot kreativno in dinamično ekipo s hitrimi igralci najvišjega razreda, ki bo drevi iskala zadnjo priložnost za vključitev v boj za evropsko prvenstvo. »Malenkosti bodo vplivale na končni izid. Moramo ohraniti pozitivno razmišljanje in popraviti napake s prejšnjih tekem.«

Branilec Jan Bednarek je dodal, da je Poljska odlično izkoristila lansko izkušnjo v ligi narodov in se uigrala za kvalifikacije. »Preizkusili smo različne sisteme igre in stabilizirali moštvo. Letos še nismo prejeli zadetka, kar kaže na močan značaj ekipe. Povsem smo osredotočeni na uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki vodi tudi prek Slovenije. Tekmeca smo preučili in se pripravili nanj,« je dejal Jan Bednarek.