Na osončenem bregu Trboveljske kotline najdemo prav takšno preobrazbo kot z naslovnice: sodobno letno kuhinjo s hišnim barom, jedilnico, TV-kotičkom in razgledno ploščadjo. Skozi prispodobo klepeta (bla, bla, bla), ki je umetniško delo krajevnih grafitarjev, družina v svojem kreativnem domu ustvarja domislice za prihodnost.

Okolica hiše je potrebovala nekaj uporabnih izboljšav

Zaradi varnosti je bilo treba pri avtomobilskem nadstrešku dograditi leseno stebrišče, na dovoznem parkirišču pa narediti ekološki otok za smetnjake, ki so zaradi pregrevanja dobili streho z gomoljnicami. Zasebnost med dostopno cesto in letno kuhinjo smo ločili s pregradno steno, ki ji z zaklepanjem dodelimo tudi varnostni dejavnik. S tem smo navidezno podaljšali vkopani bivalni prostor in zaščitili vhod hiše.

Izzivov pri ureditvi sanjske kuhinje ni manjkalo

Poletno bivanje ni bilo najprijetnejše, saj se je obstoječ kovinski nadstrešek pregreval, dodatno toploto je dajalo zahodno sonce, odmik od hiše pa je skrbel za občasne dežne tuše. Moteč dejavnik s spodnjega nivoja je bila tudi toplotna črpalka s svojim brnenjem. Uporabniške ovire smo rešili z izoliranim spuščenim stropom, zapolnjenim prostorom z leseno konstrukcijo in stekleno kritino ter premičnimi lesenimi senčili na zahodni strani. Hrup toplotne črpalke smo pridušili z zeleno streho in ji ob bok postavili še uto za vrtno orodje. Tako je nastal navidezni podaljšek jedilnice in sončne ploščadi. Ločnico med nivoji označuje macesnova ograja, ki smo jo v istem stilu prenesli tudi na balkon.

Bivanje je povezano s svetlobo

Družina veliko časa preživi zunaj, zato je bivalni prostor prilagojen za dnevno in nočno udobje, ki smo ga pridobili s skrbno načrtovano električno napeljavo. Elektriko za napajanje objekta smo pripeljali iz hiše do razdelilne omarice pod kuhinjskim pultom. Z usklajevanjem med stranko in izvajalci (gradbenik, elektrikar, mizar, pleskar …) ter namestitvijo skritih inštalacijskih cevi v tleh, stenah, stropu, stebrih, policah in z vgradnjo ALU-vgradnih profilov za LED-trakove smo lahko ustvarili estetske rešitve. Če se moški zberejo okrog barskega pulta in uživajo ob ogledu nogometne tekme, ženske pa poklepetajo v kuhinji ali za mizo, bo njihov ambient prilagodil zatemnilnik svetlobe. Včasih bi tudi pri klepetu potrebovali možnost regulacije jakosti in stikala za izklop, ampak v hišnem baru ni prepovedano, da si ob odlični družbi, hrani in pijači vsakdo privošči kakšen ustvarjalni bla, bla, bla.

Špela Pavlič Kos, Jože Kos, Jure Hrastar, foto: Center za zunanjo ureditev, Mizarstvo Kos