Preobrazbo je potrebovala tudi dotrajana vrtna ograja, ki služi za zastiranje pogledov in usmerjanje pod avtomobilski nadstrešek. Pri tej ureditvi prebujamo čute z naravnimi materiali: lesom, kovino, kamnom, steklom in aromatičnimi rastlinami.

Kulinarika in vrtičkanje se dopolnjujeta

Če imate doma mojstra za peko in kuhanje, ki uživa v naravi, si morate omisliti zunanjo poletno kuhinjo. Zaradi ustvarjalnega miru in mejne pregrade je postavljena ob rob hišne parcele, kjer v svojem okolju ponuja vse potrebno za pripravo hrane na vrtu. Zidana peč in kamin sta njeno srce, s pokrito streho lahko obratuje v vseh vremenskih pogojih, premore neobčutljivo kamnito delovno površino, pod pultom skriva prostor za shrambo kuhinjskih pripomočkov in posod, ponaša se tudi z dekorativno skladovnico drv. Ne pozabimo na protipožarnost vseh instalacij, dimnika in strehe, ustrezno svetlobo in vtičnice. Za čistočo v kuhinji skrbi vrtna pipa s koritom za vodo, iz katere lahko prek vrtne cevi ali zalivalke namakamo tudi rastline. Tik ob kuhinji je ženin vrtiček, ki oskrbuje kuharja s svežimi sestavinami. Ko se hrana peče, kuha ali obrača na žaru, si lahko »masterchef« privošči počitek na ležalniku in v miru spije pivo.

Nadstrešek na terasi je osrednji prostor bivalnega vrta

Terasa je zunanja enota za preživljanje prostega časa, kjer se obeduje, sprošča, opazuje naravo, poležava, bere knjige in elektronska sporočila. S postavitvijo nadstreška ne želimo vplivati na kakovost svetlobe v notranjih prostorih, zatorej ob hiši postavimo pas kaljenega stekla. Kovina nam zaradi svojih lastnosti omogoča, da je konstrukcija lahkotna, dopolnjuje pa se z lesom, ki je prebarvan v sorodnem odtenku fasade. S terase vodita dve stopnišči, oblečeni v podnice, eno nas pripelje do predvrta, drugo do kuhinje. Na kakovost bivanja vplivata tudi pregradna stena in okrasna vzpenjavka, ki poleg sence zagotavljata zasebnost in zaščito pred vetrom. Osvetlitev z izbranimi svetili pa ob večerih ustvarja čarobne ambiente.

Zunanja ureditev, polna umirjenih vonjav

Vrt zahteva tudi vzdrževanje. Toda to delo predstavlja sprostitev za mamo, ki skozi letne čase ureja odišavljen zeliščni skalnjak, v vrtičku seje in sadi zelenjavo za gospodinjstvo, nabira plodove grmičevja, olepšuje peščeni, cvetlični in drevesni vrt. Dišeči trenutki, ki jih sama ali z družino preživlja v zeleni mestni oazi, so zanjo posebna vrtna aromaterapija. Vonj pomirjujoče sivke, rožmarina, žajblja, cvetočega bora ali vrtnic, sveže pokošene trave ali omamno dišeče jedi iz peči. Se lahko kar povabimo na prvo spomladansko pomiritev, ki vključuje kosilo?

Špela Pavlič Kos in Petra KosArhitektura in oblikovanje: Katja Hinič in Jože Kos Foto: Center za zunanjo ureditev