Prilagamo osnovni načrt, ki ponuja tudi osnovni predlog postavitve opreme. Do zdaj ga seveda zaradi otroških let nismo povsem upoštevali, verjamemo pa, da imate vi prav gotovo še kakšen dodaten namig za sodoben čas. Nadobudneža sicer spodbujamo tudi k športnim aktivnostim, najpomembnejša pa je seveda izobrazba. Tako da poleg postelje in garderobnih omar potrebuje še učno (delovno) mizo, na kateri danes žal računalnik ne more več manjkati. Morda še kak fotelj za odmor ali obisk (!?), priročno odlagališče dnevnih stvari, ki jih ne bo pospravljala mama … Odvisno seveda od tega, kaj prostor dopušča – pri tej oceni smo namreč bolj šibki in bi se lahko prehitro »natlačili«. Zato vas prosimo za nasvet, za katerega se vam že vnaprej zahvaljujemo! Miranda

Odgovor:

Za vašega dijaka in bodočega študenta sem narisala eno od možnih razporeditev opreme v mansardni sobi. Iz obstoječe risbe sem sklepala, da je kolenčni zid ob steni, ki je pravokotna na okni in vrata ter vzporedna s steno z garderobnima omarama. Zato moj predlog ohranja odmik od poševnine s pohištvenimi elementi, ki se končajo s knjižnimi policami za posteljo. Pod manjše okno predlagam, da umestite pisalno mizo, ki se konča s policami ob steni. Naslednji element naj bo predalnik enake višine kot poličnik – predlagam višino 150 centimetrov. Niz ob steni pa zaključite z dvema visokima garderobnima omarama. Tako umeščena oprema ob stenah dopušča, da morda umestite tudi kašen počivalnik za obisk kolegov.

Najstniku vsekakor dopustite, da si sam izbere barvo sten in pohištva, saj mu bo soba po lastnem barvnem izboru prav gotovo prijetnejša za učenje in počitek.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.