Apple svoje nove modele pametnih telefonov že tradicionalno predstavlja na jesenskih dogodkih, torej pred začetkom sezone prazničnih nakupov.

Novi iphone bo po napovedih ponudil nekaj izboljšav, med drugim močnejši procesor in naprednejšo kamero, ne pa tudi radikalnih sprememb v povezavi z mobilnim omrežjem prihodnje generacije 5G.

Četrtletni poslovni rezultati ameriškega tehnološkega velikana, objavljeni minuli mesec, so presegli pričakovanja analitikov. Čisti dobiček je sicer v drugem trimesečju na letni ravni upadel za 13 odstotkov na deset milijard dolarjev, prihodki pa so narasli za odstotek na 53,8 milijarde dolarjev.

Applov paradni konj je prav iphone; prihodki od njegove prodaje pa so med aprilom in koncem junija glede na enako obdobje lani upadli za 12 odstotkov na 26 milijard dolarjev.

Trg pametnih telefonov je namreč postal izjemno konkurenčen, prodaja pa se je ob odsotnosti večjih inovacij upočasnila, saj uporabniki zdaj pred menjavo modela počakajo dlje časa.

Poleg tega se za tržni delež v okviru osrednje nakupovalne sezone zdaj bori več konkurentov. Jeseni tako na trg svoje pametne telefone Pixel denimo pošilja tudi ameriški tehnološki velikan Google.

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung je novo generacijo pametnega telefona z velikim zaslonom Galaxy Note predstavil pred kratkim, ob tem pa napovedal, da bo poglobil sodelovanje z ameriškim tehonološkim gigantom Microsoft, tako da bodo še izboljšali delovanje storitev na svojih napravah.

Kitajski tehnološki koncern Huawei pa bo svoj novi pametni telefon Mate 30 prihodnji mesec poslal na trg brez ključnih Googlovih aplikacij, kot so Gmail, Zemljevidi in Youtube. V Googlu namreč zaradi ameriških sankcij ne smejo izdati licence za njihovo uporabo, s tem pa je Huawei potisnjen v manj obetaven položaj.

Apple je sicer po prodaji pametnih telefonov zdrsnil na četrto mesto. Prvi je Samsung, drugi kitajski Huawei, tretji pa po novem prav tako kitajski Oppo.