Ko se je po sredini etapi do observatorija Javalambre na kolesarski dirki po Španiji vzpostavila hierarhija velikih razlik, je bilo očitno, da bodo do izraza prišli ubežniki. Razgibano traso so po pričakovanjih dobro izkoristili in privozili spremembe v skupni razvrstitvi. Tritedenska dirka je predolga in trasa prezahtevna za nadzorovanje, da bi ekipe z vodilnimi kolesarji Astana (Miguel Angel Lopez), Jumbo Visma (Primož Roglič) in Movistar (Alejandro Valverde, Nairo Quintana) za vsako ceno nadzirale potek. Priložnost je najbolje izkoristil Belgijec Dylan Teuns. Po etapni zmagi na Touru, ko je reševal sloves četice Gorazda Štanglja, je oblekel še rdečo majico. »Dvojčka, etapne zmage in rdeče majice bi bil še bolj vesel. Jose Herrada je bil močnejši,« se je razgovoril Teuns. Pomočnika Domen Novak in Luka Pibernik bosta dobila del nagrade za trud, poslanstvo in odgovornost pri častnem branjenju majice. Točno minuta, ki jo je privozil pred Lopezom, ne bo tako velik kapital, da bi v nadaljevanju delal skrbi zgoraj omenjenim ekipam.

Nevaren za Rogliča in njegove glavne tekmece ni niti Španec David de la Cruz, ki se je tudi vrinil vmes. Je pa odpisano ekipo Ineos vrnil v igro. Za ekipo Jumbo Visma je bil med ubežniki pomembna taktična figura Robert Gesink, četrti dneva. Rogličevim pomočnikom ni bilo treba garati na čelu in se izpostavljati, ves nadzor in lov za ubežniki je bil na Lopezovi Astani. Izkušeni Nizozemec je sedaj tik za Rogličem šesti v skupnem seštevku in lahko taktično vpliva na dogajanje. Imajo dve žezli v ognju. Gesink je v tej vlogi zamenjal drugega Rogličevega pomočnika Seppa Kussa. »Lepo je, da sem šesti na lestvici, toda to je drugotnega pomena. Tu smo, da pomagamo Primožu,« se zaveda Robert Gesink, ki mu je bilo žal, da je bil končni vzpon premalo strm. »Da smo imeli Gesinka spredaj, je bil za nas idealen scenarij,« je po etapi povzel Rogličev športni direktor Grischa Niermann in dodal: »Tako so drugi prihranili moči za naslednje dni. Po potrebi se lahko znova spomnimo nanj. Primož je imel precej miren dan, je v dobro formi, ekipa je močna in pridobili smo samozavest.«

Tadej Pogačar je poskrbel za parado dneva. Ko so bili ubežniki z Jesusom Harrado (Cofidis) že v cilju, se je v zadnjih dveh kilometrih pognal iz skupine »generalov« in se pokazal v beli majici, ki jo je za en dan dobil od Supermana Miguela Angela Lopeza. V Ares je privozil pred skupino, z 11. mestom dneva in dvema sekundama odbitka. Športni direktor Andrej Hauptman je Pogiju zagotovo namignil, da tako razmetavanje energije za tritedensko dirko ni vredno. Za mladostniški navdih in samozavest pa parada zagotovo odtehta. »Poskusil sem, pretegnil noge in pridobil sekundi. Dobil sem potrditev, da sem dobro treniral. Visoko sem v skupnem seštevku in na to se zdaj osredotočam, a zaradi tega pritiska ne čutim. Kapetan je še vedno Aru, imam pa dokaj proste roke,« razloži Tadej Pogačar, deseti pred novo zahtevno etapo. Zaradi padca sta odstopila bivši nosilec rdeče majice Nicolas Roche (Sunweb) in favorit Rigoberto Uran (EF Education). Jutrišnji konec bo na kratkem in strmem vzponu Mas de la Costa. Pomembno bo, z več akcije, več od parade v slogu Pogačarja. V soboto v gorah Andore in v nedeljo v vožnji na čas v francoskem kraju Pau (36 km) sledita še mnogo pomembnejša dneva.