»Na srečo sem prve dneve dobro preživel. Vsa ekipa je bila zelo močna. Zadovoljen sem z današnjo vožnjo,« veselja ni skrival Primož Roglič. »Ko je Valverde pospešil, sem odpeljal z njim. Vem, kako močan je. Ko je pred desetimi leti zmagal na Vuelti, sem bil še na skakalnici,« je Valverdeju laskal Zasavec. V zadnjih kilometrih sta z 39-letnim svetovnim prvakom dobro sodelovala. Valverde domačo tritedensko dirko vedno začenja izjemno poskočno. Z Roglo se nista zaganjala za Miguelom Angelom Lopezom (Astana), ki je s 14 sekundami prednosti tudi novi voznik rdeče majice.

Pogačar je, čeprav najmlajši, že v prvih dneh krstne tritedenske preizkušnje potrdil razkošen potencial. V zadnjih treh kilometrih sicer ni zmogel slediti pospešku Lopeza, Valverdeja in Rogliča, bil pa je močnejši od velikih zvezdnikov Naira Quintane, Rafala Majke, Estebana Chavesa, Rigoberta Urana in dosedanjega vodilnega Nicolasa Rocheja.

Dolg klanec s strmimi odseki je že naredil ostro selekcijo. Veliko jih bo moralo odpisati visoke ambicije. Slovenca sta na drugem ozvezdju, kjer je meja le nebo. Ekipa Jumbo Visma je po zgledu britanskega Skya, ki je z novim imenom Ineos na Vuelti le bleda senca velike ekipe, Rogliča pripeljala v ospredju do prvih strmih selektivnih kilometrov. Pomočnik Američan Sepp Kuss je opravil vrhunsko delo. Z narekovanjem visokega ritma so tekmeci omagovali drug za drugim. Pogačar je vzdržal do zadnjega. Roglič in Valverde se na Lopeza nista preveč ozirala. Zelo taktično.

Dejstvo je, da si v ekipi Jumbo Visma rdeče majice ne želijo prezgodaj. Na Giru so dobili dobro lekcijo. Majica vodilnega je slava, a tudi breme in obveznost. Pobudo so prepustili Astani. Že jutri v razgibanih kilometrih in v petek s krajšim strmim zaključnim vzponom bo kontrola zelo zahtevna. Še zlasti ker se zaostanki že štejejo v debelih minutah in mnogi bodo tvegali. Roglič ima zgledno podporo. Mladi Kuss se je izkazal kot najboljši pomočnik v trenutnem razmerju v kolesarski karavani. In ob dvojcu kapetanov Movistarja Valverde-Quintana sta tudi najboljši par.

Kapetan UAE Emirates Fabio Aru ni upravičil vloge kapetana in bodo imeli športni direktorji z Andrejem Hauptmanom zahtevno svetovalno vlogo, kako zveznika prepričati, naj bo odslej vodonosec »mladincu« Pogačarju. Zahteven preobrat. Pogačar bo z izposojeno Lopezovo belo majico že veliko bolj izpostavljen, a mladenič iz Komende je izjemno motiviran, breme uspeha ga ne stre. Ne nazadnje ima na cesti z Roglo zelo znanega tihega partnerja, v karavani pa še Mezgeca, Novaka in Pibernika. Ubežniki bi jutri, kot Angel Madrazo danes, lahko znova dobili svojo uro slave.