Celjanka, ki je minulo soboto praznovala 29. rojstni dan, je bila v prvem krogu prosta, v nadaljevanju pa je premagala tri nasprotnice (Španko Cristino Perez Cabana, Britanko Lucy Renshall in Mongolko Ganhaič Bold) in se uvrstila v polfinale. Tam je bila njena tekmica Japonka Miku Taširo, srebrna z lanskega svetovnega prvenstva v Azerbajdžanu in dvakratna svetovna prvakinja, proti kateri je Slovenka na prejšnjih osmih medsebojnih obračunih osemkrat izgubila. Polfinale je bil odločen že po minuti in 20 sekundah, ko je Trstenjakova po mnenju sodnikov izvedla nedovoljen (nepravilen) vzvod na levi roki tekmice in sledila je diskvalifikacija.

Zaradi neposredne diskvalifikacije, ki je po pravilih ocenjena kot poskus poškodovanja tekmeca, je bila nato avtomatično diskvalificirana tudi za naslednji boj za bron. Zanjo bi se borila z Nemko Martyno Trajdos, Trstenjakova pa bi bila favoritinja, saj je na 17 dosedanjih obračunih zmagala 13-krat. Članica celjskega kluba Sankaku je bila po diskvalifikaciji upravičeno slabe volje. »Želela sem izvesti met. Japonka se je izmaknila in izpadlo je tako, kot je. Na koncu je šlo za nedovoljen vzvod, žal pa mi je, da sem se odločila za tehniko, ki je ne izvajam pogosto. Prva minuta dvoboja še ni tista, v kateri pokažeš vse. V tretji ali četrti minuti bi se lahko zgodilo marsikaj. Za to borbo sem imela pripravljenih še nekaj tehnik, a ni bilo časa in priložnosti, da bi jih uporabila,« je dejala Tina Trstenjak, ki kot aktualna olimpijska prvakinja iz Ria 2016 na kimonu še vedno nosi zlat napis.

»Dopoldanske borbe sicer niso bile najlepše, a bile so zelo suverene in počutila sem se močno. Potem pa je na žalost prišel polfinale, v katerem sem bila diskvalificirana in ostala brez možnosti za boj za bron,« je povedala Trstenjakova. Njen trener Marjan Fabjan je po diskvalifikaciji (sporni posnetek so si ogledali štirje sodniki) dejal: »Tina tega ni naredila namerno. Tega svojih tekmovalk pač ne učim. Vse, kar se učimo, ima določen namen in učinek. Tina nasprotnice ni želela poškodovati.«

O sporni akciji je Fabjan dodal: »To je bila stoječa tehnika in nisem še videl, da bi lahko iz te tehnike delal vzvod. To seveda je diskvalifikacija. A po drugi strani se je treba vprašati, zakaj je Japonka držala Tino za kimono. Tina se je zato morala braniti, ko je šla akcija naprej, da bi preprečila nadaljevanje v parterju, saj bi bilo to zanjo lahko nevarno. Škoda, tokrat je bila morda zrela za veliko več, če bi upoštevala vse, kar sva se dogovorila. Videl sem vsaj bron, kajti Nemka je bila najlažja med drugimi nasprotnicami.« V finalu je Japonka Toširova po treh minutah podaljška izgubila proti branilki naslova, Francozinji Clarisse Agbegnenou.