Ladja Eleonore je v ponedeljek s potapljajočega se plovila pred obalo Libije rešila 101 migranta. Po navedbah kapitana in lastnika ladje Claus-Petra Reischa so jih rešili "zadnjo sekundo", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot piše italijanski časnik La Repubblica, je bil Reisch pred enim letom na Malti več mesecev pridržan in kasneje tudi obsojen na plačilo 10.000 evrov kazni zaradi še enega reševanja migrantov na morju. Zaradi tega je tudi malo verjetno, da bi ladja Eleonore dobila možnost vplutja na Malto.

Tako je nevladna organizacija Lifeline Nemčijo zaprosila, naj jih usmeri v varno pristanišče. Po navedbah Reischa za zdaj še niso dobili nobenega pozitivnega odziva od katere od držav EU.

Humanitarna organizacija Alarm Phone pa je po poročanju La Repubblice danes zjutraj prejela nov klic na pomoč z morja. Med klicem je bilo slišati krike in jok, na krovu naj bi bili tudi mrtvi, časnik navaja pojasnila Alarm Phone. Ker je bilo plovilo še blizu libijske obale, so o tem obvestili libijske in italijanske oblasti, a dvomijo, da jih kdo išče.

Minuli teden so ladji humanitarni Ocean Viking z več kot 350 migranti na krovu dovolili vplutje na Malto, potem ko so bili več dni na morju. Rešene migrante so premestili v različne države EU, še poroča dpa.