Na pogajanjih o novi italijanski vladi je prišlo do preobrata. Še danes dopoldne je kazalo, da so pogovori med doslej vladajočim Gibanjem petih zvezd in opozicijsko levosredinsko Demokratsko stranko naleteli na nepremostljivo oviro. Stranki sta se sicer dogovorili o dokaj levičarsko obarvanem vladnem programu, toda voditelj demokratov Nicola Zingaretti je vztrajno zavračal zahtevo voditelja Gibanja petih zvezd in dosedanjega podpredsednika vlade Luigija Di Maia, da bi na premierskem položaju še naprej ostal Giuseppe Conte, ki je pred tednom dni zaradi Salvinijevega rušenja vladajoče koalicije odstopil. Di Maio je vztrajal pri Conteju, ki sicer ni član nobene stranke, tudi z argumentom, da ima Gibanje petih zvezd dvakrat več poslancev in senatorjev kot demokrati. Za Zingarettija, ki pripada levemu krilu Demokratske stranke, pa je bil Conte nesprejemljiv, ker naj bi bil preblizu Gibanju petih zvezd in ker z njim nova vlada ne bi prinesla »preloma s prejšnjo«. Zingaretti je za premierja predlagal vodilnega politika levega krila Petih zvezd Roberta Fica, ki pa ga na položaju noče Di Maio.

Danes popoldne je Demokratska stranka zaradi časovne stiske, v kateri so se znašla pogajanja, in pod pritiskom Renzijevega liberalnega krila, ki ima veliko večino strankinih poslancev in senatorjev, očitno popustila glede tega ključnega vprašanja. Conte bi torej lahko ostal premier, čeprav pike na i temu danes zvečer še niso udarili.

Mattarella rok podaljšal do pojutrišnjem

Conte je bil teh 14 mesecev dosedanje vlade bolj marioneta voditelja Lige Mattea Salvinija in voditelja Gibanja petih zvezd Di Maia, a v svojem odstopnem govoru 20. avgusta si je z ostrim napadom na Salvinija, ki je zaradi volilne računice 8. avgusta izzval vladno krizo, pridobil simpatije več kot polovice volilnega telesa.

Pogajanja Gibanja petih zvezd in Demokratske stranke potekajo v časovni stiski, ker jima je predsednik države Sergio Mattarella sprva dal čas do jutri, da se dogovorita o vladi in premierju, danes pa jima je rok podaljšal do pojutrišnjem. Mattarella si želi vlado čim prej, da bi sestavila proračun za leto 2020 in ga v roku, to je do 15. oktobra, predstavila evropski komisiji. Poleg tega bi ob nadaljevanju vladne krize finančni trgi, ki pozorno spremljajo dogajanje, povišali obresti, saj bi brez varčevalnega proračuna za leto 2020 Italija morala povečati DDV na 25 odstotkov, kar bi državo pahnilo v recesijo.

Beppe Grillo je spet vzel v roke vajeti Petih zvezd

Zadnje dni se je zdelo, da je Di Maio pred težko odločitvijo. Če se po eni strani kot veliko drugih vodilnih politikov Petih zvezd boji novih volitev, ker bi se, kot zahteva strankino pravilo, moral po dveh mandatih odpovedati parlamentu, je po drugi strani na družbenih omrežjih med privrženci Petih zvezd opaziti velik odpor do pogajanj z demokrati. Ta velja za staro stranko političnega sistema, ki naj bi bila največji krivec za sedanje težave Italije. Tako so še do nedavna razlagali v Gibanju petih zvezd.

Obenem skuša Salvini znova vzpostaviti dialog z Gibanjem petih zvezd, saj do rednih volitev leta 2023 noče životariti v opoziciji. Poleg tega Liga izgublja podporo: po eni od anket je padla z 39 na 34 odstotkov. Tu je potem še afera, ker naj bi si Liga poskušala na nezakonit način pridobiti milijone evrov ruskega denarja za volilno kampanjo pred evropskimi volitvami. Salviniju je tako žal, da je začel rušiti svojo vlado v upanju na predčasne volitve, in Di Maiu zdaj menda celo ponuja položaj premierja. Po pisanju Süddeutsche Zeitunga tudi Di Maio še ni porušil vseh mostov z Ligo. Vendar se zdi, da je vajeti pri Gibanju petih zvezd spet vzel v roke ustanovitelj stranke Beppe Grillo, ki zdaj močno podpira Conteja.