Dosedanji italijanski premier Giuseppe Conte je od predsednika države Sergia Mattarelle danes dobil mandat za sestavo nove vlade, v kateri bo imel po pričakovanjih precej več besede kot v dosedanji. Italijanski časniki so namenili precej pozornosti naglemu vzponu politične kariere nestrankarskega Conteja, ki je bil še pred 14 meseci za večino Italijanov popolna neznanka in so ga označevali za marionetnega vodjo tedaj rojene vlade Lige Mattea Salvinija in Gibanja petih zvezd Luigia Di Maia. »Od kimavca do gospodarja,« je denimo zdaj zapisala La Stampa, La Repubblica pa »Od namestnika dveh namestnikov v desni vladi do voditelja leve vlade«.

Mattarella je mandatarstvo Conteju podelil po koncu drugega kroga posvetovanj s parlamentarnimi strankami v sredo zvečer. Tedaj je bilo jasno, da so levosredinski demokrati Nicole Zingarettija in doslej vladno populistično Gibanje petih zvezd ocenili, da je bolje zakopati bojno sekiro, stisniti zobe in doseči kompromis o skupni vladi, kot pa se podati na predčasne volitve, kjer bi se obema napovedoval poraz, velika zmaga pa Salviniju. Ta je tako največje vezivo nove vlade, kar pa ni najboljša napoved za njeno stabilnost. Prav tako imata stranki zelo šibko večino v poslanski zbornici, v senatu pa je sploh nimata in bosta za doseganje večine potrebovali podporo senatorjev levosredinskih strančic.

Vlada še ni pod streho, člani Gibanja na glasovanje

»To bo vlada sprememb. Čas je za veliko novo obdobje reform, čas je za vrnitev upanja, čas je, da damo državi nekatere odgovore in tudi nekaj gotovosti,« je danes dejal Conte. Prednostna naloga bo sprejetje proračuna, v katerem morajo najti dodatna sredstva, če naj preprečijo zakonsko predvideni januarski dvig DDV z 10 na 13 odstotkov in z 22 na 25,2 odstotka. Ena prvih nalog bo tudi imenovanje kandidata za evropskega komisarja. Rok se je že iztekel, a so v Rimu dobili dodatni čas zaradi politične krize.

Vendar vlada še ni pod streho. Treba bo še uskladiti program in ministrska imena. Conte je dejal, da se bo čez nekaj dni spet oglasil pri Mattarelli ali s seznamom imen in programom ali pa s svojim odstopom od mandatarstva, kar pa se vendarle zdi manj verjetno.

Gibanje pa je sporočilo, da bo dalo sodelovanje z demokrati v vladi na glasovanje na spletu svojemu članstvu, kot je storilo z večjimi odločitvami. Ker so bili demokrati njegovi največji nasprotniki pred lanskimi volitvami, bo to glasovanje negotovo.

Salvini že napovedal dvojne proteste

Lani imenovano vlado Lige in Gibanja petih zvezd je sesul kar sam Salvini, ki je hotel na predčasne volitve, očitno zaradi velikega dviga podpore v anketah. Toda uštel se je, saj ni računal, da lahko demokrati in Gibanje najdejo skupni jezik. Ko je uvidel svojo napako, je Gibanju ponudil nadaljevanje vlade, v njej pa premierski položaj Di Maiu, tako vsaj trdi slednji, ki pa je to zavrnil.

Salvini se tako seli v opozicijo, kjer ne bo miroval, ampak kritiziral novo vlado in iskal pot do volitev. Očitno bo uresničil napoved o množičnih protestih privržencev Lige, če ne bo predčasnih volitev. Danes je napovedal velik protivladni shod v Rimu 19. oktobra, 15. septembra pa proteste v Pontidi, tradicionalni utrdbi stranke.

Precej drugače so se odzvali finančni trgi. Rekordno se je znižala cena zahtevanega donosa na desetletne obveznice Italije.

Conteju je uspešno sestavo vlade zaželel tudi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, medtem ko je Salvini obtožil Pariz in Berlin pa tudi Bruselj, da to vlado sestavljajo in jo bodo vodili od tam, to pa zato, da se ga znebijo.