Po zgodovinski prvi zmagi proti Portugalski s 3:0 (21, 20, 9) in dnevu premora slovenske odbojkarice nadaljujejo nastope na evropskem prvenstvu v Lodžu na Poljskem. V četrtem krogu jih čaka nemara celo najtežji nasprotnik doslej, saj jim bodo nasproti stale ene glavnih favoritinj za končno zmago na turnirju Italijanke. Zahodne sosede so na šampionat pripotovale kot svetovne podprvakinje, potem ko so na lanskem mundialu v finalu klonile proti Srbkinjam.

»Zavedamo se, da so Italijanke zelo kakovostna ekipa, ki ji bo težko odvzeti niz, kaj šele kaj več. Ampak mislim, da moramo v tekmo iti sproščeno, prikazati svojo najboljšo igro, se bojevati in dati vse od sebe,« je prepričana slovenska srednja blokerka Saša Planinšec. Podobno razmišlja tudi njena reprezentančna kolegica Monika Potokar, ki pa priznava, da bo za slovensko vrsto bržkone najpomembnejša jutrišnja tekma proti Ukrajini. Ta bo, če bodo nocoj izgubile, odločala o napredovanju Slovenije v osmino finala. »Počasi razmišljamo tudi o Ukrajini, a še pred tem nas čaka tekma z Italijo, proti kateri smo na papirju seveda slabše. Dati moramo vse od sebe, nimamo pa česa izgubiti. Lahko je presenečenje, lahko tudi ne. Moramo pridobiti tudi nekaj samozavesti, čeprav bo to težko.«

Nekatere varovanke slovenskega selektorja Alessandra Chiappinija izkušnje z igranjem proti Italiji že imajo, saj so se z njo pomerile na evropskem prvenstvu pred štirimi leti na Nizozemskem. Tedaj so bile s 3:1 v nizih boljše Italijanke.