Po porazih z 0:3 proti gostiteljici Poljski v petek in Belgiji z identičnim izidom dan pozneje so se slovenske odbojkarice v Lodžu danes razveselile zgodovinske prve zmage na šampionatih stare celine. Do nje so prišle v šestem poskusu, potem ko so z izidom 3:0 (20, 21, 9) ugnala Portugalke. Predstava igralk selektorja Alessandra Chiappinija je bila daleč od popolne, saj so bila prisotna nihanja v igri, blesteč pa ni bil niti sprejem, a so ohranile zbranost v trenutkih, ko je to najbolj štelo.

Slovenske odbojkarice so tekmo proti portugalskim nasprotnicam začele v rahlo spremenjeni postavi. V njej ni bilo Eve Mori in Ane Marije Vovk, ki sta v Lodžu začeli uvodna obračuna, namesto njiju pa je Chiappini priložnost ponudil podajalki Sari Najdič in sprejemalki Moniki Potokar. Slovenke zaradi tega niso delovale nič manj uigrano, saj so hitro povedle s tremi točkami prednosti, vodstvo pa nasprotnicam prepustile le pri izidu 7:8. Portugalkam so odgovorile z delnim izidom 5:0 in vodstvom 16:10, ki pa je zaradi slabšega sprejema hitro skopnelo. Tekmice so izenačile pri 17. točki, črne minute pa je nato z dobrimi servisi in blokom prekinila Tina Grudina, ki je tudi dosegla odločilno točko za vodstvo svoje ekipe z 1:0 v nizih.

V začetku drugega seta so Slovenke zaigrale še bolje, zopet vodile s šestimi točkami prednosti (13:7), a prednost vnovič tudi zapravile. Vnovično krizo svojih igralk je Chiappini presekal s posrečenima menjavama, saj je v igro poslal Darjo Eržen in Morijevo, nekaj minut oddiha pa namenil Izi Mlakar. Korošica se je v igro vrnila v končnici in z dvema zaporednima točkama odločila niz.

Tretji niz je bil najboljši slovenski na tem prvenstvu. V njem je Slovenija povsem deklasirala Portugalke, ki so imele ogromno težav z začetnimi udarci Grudinove. Ob mreži sta se razigrali tudi Lana Ščuka in Monika Potokar, ki sta s soigralkama na tekmi vpisali 10 blokov. Portugalke se po silovitem začetku Slovenk in zaostanku z 1:9 niso več pobrale, saj so do konca dvoboja dosegle le še osem točk.

»Zelo sem vesel, ker smo dosegli prvo zmago. Na to moramo biti ponosni. Proti Portugalski ni lahko igrati, saj rešujejo veliko žog. Dobro smo servirali, zadovoljen pa sem tudi s pristopom ekipe. Čeprav smo naredili nekaj napak, smo bili dovolj dobri, da tekmicam nismo dovolili daljšega niza točk,« je bil po tekmi zadovoljen Alessandro Chiappini.

Slovenke, ki z zmago ostajajo v igri za nastop v osmini finala, imajo jutri prost dan, že pojutrišnjem pa jih ob 21. uri čaka obračun s svetovnimi podprvakinjami Italijankami.

Skupina B, 1. krog: Belgija – Ukrajina 3:0, Italija – Portugalska 3:0, Poljska – Slovenija 3:0 (12, 22, 23), 2. krog: Belgija – Slovenija 3:0 (13, 21, 20), Portugalska – Poljska 0:3 (-14, -16, -11), 3. krog: Slovenija – Portugalska 3:0 (21, 20, 9, Mlakar 17, Ščuka 15; Kavalenka 9, Hurst 6).