Policija je danes sporočila, da so, potem ko se je v nedeljo znočilo, skupino policistov obkrožili protestniki, ki so bili oboroženi opekami in grozili policistom. Eden od pripadnikov policije je padel na tla. Nato je eden od drugih policistov izstrelil opozorilni strel.

To je bil prvi pravi naboj, ki ga je policija uporabila na protestih, ki potekajo že 12. teden. Policija je potrdila še, da je prvič uporabila tudi vodne topove, da je razgnala protestnike.

V spopadih s protestniki je bilo v nedeljo poškodovanih 15 policistov. Pri tem so aretirali 36 protestnikov. Najmlajši med njimi je star 12 let, poroča britanski BBC.

Uporaba pravega naboja je v javnosti povzročila razburjenje in razvnela razpravo na družbenih omrežjih. Eden od tiskovnih predstavnikov policije je bil tam tarča kritik, potem ko je pohvalil »pogum in zadržanost« protiizgredniške policije.

Nedeljski spopadi med policijo in udeleženci protestov so bili sicer eni najbolj nasilnih od začetka junija, ko so se protesti začeli. Do spopadov je na hongkonških ulicah prišlo že v soboto.

Razmere na protestih v Hongkongu so se sicer pred tem nekoliko umirile. Zadnji spopadi med protestniki in policisti so namreč izbruhnili pred tednom in pol, tik po tistem, ko so protestniki zasedli hongkonško letališče.

Protesti v tej nekdanji britanski koloniji so se začeli zaradi medtem zamrznjenega predloga zakona, ki je predvidel izročanje domnevnih storilcev kaznivih dejanj Kitajski. Osrednja zahteva hongkonških protestnikov, ki še niso odnehali, so zdaj svobodne volitve in neodvisna preiskava policijskega nasilja na prejšnjih demonstracijah.