Skupni imenovalec dogajanj na delniških trgih v Argentini in Hongkongu je politika oziroma negativni vpliv političnih dogodkov na gibanje cen delnic. V Hongkongu že skoraj tri mesece potekajo nemiri, ki se pogosto končajo s spopadi med policijo in protestniki. Demonstracije so se začele junija, in sicer zaradi nasprotovanja predlogu zakona o izročanju osumljencev kaznivih dejanj Kitajski. Od takrat se je položaj spremenil. Protestniki niso zadovoljni s hongkonško vlado, zahtevajo več demokratičnih svoboščin in izražajo svoje nasprotovanje kitajski politiki. Spomnimo, Hongkong je del Kitajske, vendar ima delno avtonomijo, med drugim tudi svojo zakonodajo in valuto, hongkonški dolar.

Hongkonško gospodarstvo je bilo že prej pod vplivom upočasnjene gospodarske rasti na Kitajskem in trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA. Če se bodo protesti nadaljevali, se bo verjetnost recesije v Hongkongu opazno povečala. Negativne posledice protestov čutijo letalski prevozniki (eden od načinov protesta v Hongkongu je namreč zasedanje letališč, zaradi česar je 12. avgusta letalska družba Cathay odpovedala 200 letov), trgovinska podjetja in podjetja v turistični industriji (število tujcev v trgovinah se je v juliju zmanjšalo za 30 do 50 odstotkov) ter nepremičninska podjetja (ameriška banka Bank of America ocenjuje, da cene nepremičnin lahko padejo za deset odstotkov).

Situacija v Hongkongu lahko zelo hitro postane precej več kot lokalni problem. Zaradi močne medsebojne povezanosti azijskih gospodarstev in pomembne vloge Hongkonga kot svetovnega finančnega središča lahko nestabilnost v tem mestu ogrozi gospodarsko rast na Kitajskem in v drugih azijskih državah. Upočasnitev gospodarske rasti Kitajske in drugih azijskih držav pa bi zagotovo imela negativni vpliv na preostali svet.