»Simon se je vrnil v Hongkong,« je družina po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisala na Facebooku. Dodali so, da bo potreboval nekaj časa, da si bo odpočil in opomogel.

28-letnega državljana Hongkonga so pogrešali od 8. avgusta, ko je odpotoval na enodnevni poslovni sestanek v Shenzhen. Izginil je še isti dan, ko se je vračal domov, očitno tik pred mejo. Svojemu dekletu je namreč poslal sporočilo, da bo ravno prečkal mejo, nato pa od njega ni bilo več glasu, je že sredi tedna na Facebooku zapisala njegova družina.

Peking je v sredo sporočil, da je kitajska policija v Shenzhenu na jugu države pridržala uslužbenca britanskega konzulata v Hongkongu. Na kitajskem zunanjem ministrstvu so potrdili, da je policija zanj odredila 15-dnevno administrativno pridržanje, ker da je kršil zakon o javni varnosti.

Zdaj se je ta 15-dnevni rok za pridržanje iztekel, tako da so ga izpustili. Policija je ob tem dodala, da je priznal nezakonite dejavnosti, ni pa sporočila, česa je bil obtožen.

Kitajski državni časnik The Global Times je ob sklicevanju na policijo v Shenzhenu v petek poročal, da je bil obtožen »spodbujanja k prostituciji«.

Chengova družina je te obtožbe zanikala. »To je izmišljen zločin spodbujanja k prostituciji, vsi morajo to videti kot šalo,« so zapisali.

Kitajska je uslužbenca konzulata Združenega kraljestva pridržala v času napetosti z Otokom, ki ga Peking obtožuje vmešavanja v prodemokratične proteste, ki že tri mesece pretresajo Hongkong.

Peking je v zadnjih tednih London večkrat posvaril, naj se ne vmešava v proteste v Hongkongu. Protesti v tej nekdanji britanski koloniji so pred 11 tedni izbruhnili zaradi medtem zamrznjenega predloga zakona, ki je predvidel izročanje domnevnih storilcev kaznivih dejanj Kitajski.