Severnomakedonska vladajoča koalicija, ki jo vodi socialdemokratski premierZoran Zaev, predsednik države Stevo Pendarovski pa ji je naklonjen, si po dveh letih napornega in uspešnega reševanja spora z Grčijo glede imena, kar ji odpira vrata članstva v Natu in EU, ne more oddahniti. Pred dobrim mesecem je izbruhnila afera Reket (izsiljevanje), katere niti segajo v sam vrh tistih organov, ki bi se morali bojevati proti organiziranemu kriminalu – problemu številka ena v tej državi. Prejšnji teden so zaslišali, nato pa za trideset dni priprli tožilko posebnega tožilstva za razkrivanje organiziranega kriminala Katico Janevo. To je v javnosti močno odmevalo, kajti Janeva je zelo izpostavljena oseba, ki je igrala veliko vlogo pri aretaciji in obsodbi nekdanjega premierja Nikole Gruevskega na dve leti zapora oktobra lani zaradi zlorabe oblasti, potem pa je pobegnil na Madžarsko.

Najbogatejši Severni Makedonec plačal poldrugi milijon evrov

V Makedoniji so že pred leti s precejšnjimi težavami ustanovili posebno tožilstvo za preiskovanje gospodarskopolitičnega organiziranega kriminala. Za sodelovanje v tej skupini so se odločili redki tožilci, saj je bil pritisk nanje v času vlade Gruevskega zelo velik, ker naj bi bil tudi sam del koruptivne mreže in avtor množičnega prisluškovanja državljanom Makedonije. Posebno tožilstvo je tako bolj ali manj capljalo na mestu, zato pa so po prihodu Zaeva na premierski položaj pričakovali učinkovitejši spopad z organiziranim kriminalom, v katerega je vpletenih tudi precej politikov. Po izbruhu afere Reket pa je tožilstvo na udaru kritik.

Prejšnji mesec je italijanski medij La Verita objavil prisluhe poslovnežu in TV-voditelju Bojanu Jovanovskemu z vzdevkom Boki 13 ter podjetniku Zoranu Milevskemu. Oba naj bi zagotovila še enemu tajkunu, po Forbesu najbogatejšemu Makedoncu leta 2015 Jordanu Kamčevu, da bo postopek, ki ga proti njemu vodi posebno tožilstvo v podkupovalni aferi Imperij iz leta 2015, ustavljen, ali pa da bo dobil minimalno kazen. Za to posredovanje pri tožilstvu naj bi dobila 1,5 milijona evrov. Del tega zneska je sodeč po posnetkih domnevno končal v žepu Janeve. Slednja je potrdila, da je govorila s Kamčevom, a »o neki drugi zadevi«.

Zaevu popustili živci

Jovanovski, ki so ga aretirali na grški meji, in Milevski sta v priporu od srede julija in nekaj časa je bilo videti, da se zadeva ne bo premaknila, čeprav so že tedaj pricurljale informacije, da je v afero vpleten nekdo iz tožilstva. Jovanovski, ki je očitno vpliven tudi v političnih krogih, je iz pripora začel groziti, da bo začel razkrivati neprijetne resnice o premierju Zaevu, če ga ne izpustijo. Živci slednjega so kot kaže tudi napeti, dejal je: »Ne bom dovolil, da mi nekateri kriminalci, en nečimrn novinar in, naj mi oprosti LGBT skupnost, en peder zrušijo vlado!« Ob novih namigih, da obstajajo dokazi o njegovi vpletenosti, pa je Zaev v petek po sestanku Socialdemokratske stranke pozval k njihovi objavi. »Ljudje imajo pravico vedeti,« je rekel.

Nedavno se je oglasil predsednik Pendarovski, ki meni, da gre za velik škandal, ki je zatresel temelje več ključnih državnih ustanov. Razočaran je bil nad preiskovalci, ki so sredi poletja preiskavo ustavili in odšli na počitnice. Potem so prejšnji teden priprli Janevo, in to kar na tožilstvu, ki ga še vedno formalno vodi. Državni tožilec Ljubomir Joveski je po zaslišanju dejal, da imajo dovolj dokazov za utemeljen sum, da je Janeva zlorabila položaj za pridobivanje materialne koristi. Posebno tožilstvo pa je zdaj brez pravega voditelja in iz tega, kdo naj izbere novega, se že rojeva še en politični spor.