Policija je preiskala tudi prostore posebnega tožilstva.

Janeva naj bi bila vpletena v izsiljevalsko afero, v kateri naj bi bogatemu in vplivnemu poslovnežu Jordanu Orceu Kamčevu, ki je obtožen korupcije in pranja denarja, v zameno za denar ponudili nižjo zaporno kazen, poroča dpa.

Njeno ime se je pojavilo v prisluhih, v katerih sta podjetnika Bojan Jovanovski in Zoran Milevski obljubila Kamčevu, da mu bosta v zameno za denar prek svojega domnevnega vpliva na posebno državno tožilstvo pomagala, da se izogne zaporni kazni ali pa vsaj, da bo obsojen na nižjo kazen.

Janeva je osumljena zlorabe položaja v zasebno korist, poroča makedonska tiskovna agencija mia. Kot je dejal Joveski, je Janeva zlorabila pooblastila s tem, ko je v zadevi Imperij podpisala odredbo za izpustitev osumljenca iz zapora in vrnitev njegovega potnega lista. Z uporabo svojega vpliva v postopku proti osumljencu v zadevi Imperij naj bi se okoristila v višini 290.000 denarjev (približno 4705 evrov), poroča mia.

V torek so Janevo, ki je zaradi primera že odstopila, na tožilstvu zasliševali štiri ure, vendar so jo nato izpustili. Danes pa so jo pridržali na podlagi naloga, ki so ga izdali na tožilstvu.

Škandal je hud udarec za specializirano državno tožilstvo, ki je bilo v okviru boja proti korupciji ustanovljeno leta 2015. Delo tega tožilstva je vodilo v obsodbo nekdanjega premierja Nikole Gruevskega, ki pa je lani pobegnil na Madžarsko, še preden je začel prestajati kazen. Obenem pa škandal škodi tudi vladi premierja Zorana Zaeva, poroča dpa.

Italijanski časnik La Verita je prejšnji teden na svoji spletni strani objavil video posnetke, na katerih je videti dva izsiljevalca - Bojana Jovanovskega in Zorana Milevskega - ki sta sedaj že v priporu, in njuno domnevno žrtev - makedonskega poslovneža Jordana Orca Kamčeva - v času, ko naj bi jima na svojem domu v kovčku dal milijon evrov. Ta denar naj bi od njega zahtevala, da mu kazni v okviru primera Imperij ne bi izrekli ali pa bi mu jo zmanjšali. Pri tem je slišati enega od izsiljevalcev, ki mu zagotavlja svoj vpliv na posebnem tožilstvu, ki ga je takrat vodila Janeva.

Na YouTubu je nato časnik v petek objavil osem novih posnetkov, v katerih naj bi bilo slišati tudi Janevo, ko po telefonu reče Kamčevu, naj ne skrbi in da bo vse v redu.