Junija so ministri EU za evropske zadeve zaradi zadržkov Nemčije, Francije in Nizozemske kljub svarilom pred izgubo verodostojnosti unije odločitev o začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo preložili na oktober.

"V luči omejenega razpoložljivega časa in pomena zadeve se bo Svet k temu vprašanju vrnil čim prej in najpozneje oktobra 2019 s ciljem sprejetja jasne in vsebinske odločitve," so zapisali v sklepih.

Že takrat je kazalo, da si lahko pozitivno odločitev tudi jeseni obetajo le v Skopju, pa še za to ni bilo nikakršnih jamstev. Nekaj dni pred tem, ko naj bi unija vendarle sprejela to odločitev, se potrjujejo junijske pesimistične napovedi.

Francija po neuradnih informacijah nasprotuje začetku pristopnih pogajanj z obema državama in ta korak pogojuje s temeljito reformo procesa ocenjevanja napredka v pristopnih pogajanjih, ki je po prepričanju Pariza premalo prožen in preveč tehničen.

Francozi lahko pri tem računajo na solidarnost Nizozemske, ki sicer z argumentom nezadostnega boja proti korupciji nasprotuje le začetku pogajanj z Albanijo, medtem ko pogajanja s Severno Makedonijo podpira.

Slovenija odločno za začetek pogajanj

Slovenija je v skupini okoli petnajstih članic unije, ki se odločno zavzemajo za začetek pogajanj z obema državama. Tudi štirje predsedniki institucij EU so se nedavno v skupnem pismu zavzeli za to in opozorili na verodostojnost unije.

Članice unije so o tem na veleposlaniški ravni razpravljale danes, pogovori so predvideni tudi v ponedeljek. V torek bo ta tema na dnevnem redu ministrov EU za evropske zadeve. Zelo verjetno je, da bo pristala tudi na mizi voditeljev članic EU konec prihodnjega tedna.

Neuradno se omenja več scenarijev. Najbolj optimistično in najmanj verjetno je, da obe državi dobita zeleno luč. Druga možnost je, da dobita obe zeleno luč ob novih pogojih. Tretja možnost je začetek pogajanj zgolj s Severno Makedonijo. Mogoča pa je tudi vnovična preložitev odločitve.

Viri pri EU so danes poudarili, da so pogajanja v zelo občutljivi fazi in da ne želijo govoriti o stališčih posameznih držav.

Tudi v primeru, da ena ali obe državi dobita zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj, je vprašanje, kdaj se bodo ta dejansko začela. Omenjala se je možnost, da bi bila prva medvladna konferenca organizirana do konca leta, kar pa se zdi trenutno težko uresničljivo.

Evropska komisija je konec maja priporočila začetek pogajanj z obema državama, ker ocenjuje, da sta izpolnili pogoje za ta korak: Severna Makedonija z zgodovinskim dogovorom z Grčijo o spremembi imena, Albanija pa s korenito in ambiciozno reformo pravosodja.

Makedonija čaka na ta korak od leta 2005, ko je dobila status kandidatke. Albanija, ki je status kandidatke dobila leta 2014, pa je letos dobila drugo pozitivno bruseljsko priporočilo za začetek pogajanj.