Na slikoviti in trdi progi Glimminge v Uddevalli, slabih sto kilometrov oddaljeni od Göteborga, je Tim Gajser kot novopečeni svetovni prvak vozil s številko 243 v zlati barvi. Po tretjem mestu v sobotnih kvalifikacijah je na startu druge vožnje zaostal le za Nizozemcem Jeffreyjem Herlingsom in njegovim rojakom Glennom Coldenhoffom, se nato začasno prebil na drugega, po manj kot petih minutah vožnje pa je naredil veliko napako. V ovinku je po zdrsu padel, a se je takoj pobral, kljub temu pa je nazadoval na četrto mesto. V predzadnji minuti rednega dela 30-minutne dirke je pridobil eno mesto, potem ko je napako naredil tudi vodilni Herlings: v zavoju je padel in kasneje odstopil, čez njega pa je padel tudi Švicar Arnaud Tonus. Ciljno črto je prvi prečkal Coldenhoff, kar je bila njegova tretja zaporedna zmaga (po dveh v Imoli) v posamični vožnji.

Italijan Antonio Cairoli, ki zaradi poškodbe in operacije že nekaj tednov ne nastopa, je kljub temu v letošnji sezoni rekorder po številu dobljenih startov – osem. Le enega manj ima Gajser, ki je imel danes priložnost, da bi se v tem elementu vožnje izenačil s Cairolijem. Toda izenačenje mu je preprečil Francoz Romain Febvre, ki je najhitreje potegnil s startne rampe. Slovenski šampion je v nadaljevanju ves čas napadal Francoza, prehiteti pa mu ga je uspelo šele štiri minute pred koncem dirke. Kmalu zatem je Febvre po skoku grdo padel z motorjem in obležal na stezi, zato so ga morali odnesti na nosilih. To je že njegova druga hujša poškodba letos, zaradi prve (stopalo) v Argentini pa več kot mesec dni in pol ni nastopal na dirkah za SP.

Po Febvrejevem padcu je imel Gajser odprto pot do zmage, skupni uspeh na dirki za VN Švedske pa je bil odvisen od uvrstitve Coldenhoffa. Če bi Nizozemec ostal v drugi vožnji na tretjem mestu, bi skupna zmaga pripadla Gajserju. Toda prav v zadnjem krogu je Coldenhoff prehitel do takrat drugouvrščenega Latvijca Paulsa Jonassa, kar je bilo dovolj za drugo zaporedno skupno zmago, saj je bil najboljši že prejšnjo nedeljo v Imoli. Gajser je za njim danes zaostal le za dve točki, je pa po sedmih vožnjah brez zmage (po dve na Češkem, v Belgiji in Italiji ter prvi na Švedskem) v Uddevalli spet osvojil maksimalnih 25 točk. V razredu MX2 je Jan Pancar osvojil skupno 16. mesto: v prvi vožnji je bil 20., v drugi pa 14.