Novopečeni svetovni prvak Tim Gajser si je drugi naslov v MXGP zagotovil že prejšnji teden na dirki za VN Italije v Imoli, zato bo lahko na zadnjih treh preizkušnjah (Švedska, Turčija, Kitajska) vozil sproščeno in neobremenjeno. Leta 2016, ko je prvič postal svetovni prvak v MXGP, dirke na Švedskem ni bilo v koledarju SP, naslednje leto pa je slovenski šampion v Uddevalli zmagal v skupnem seštevku s 47 točkami, potem ko je bil v prvi vožnji najhitrejši, v drugi pa je zaostal le za Francozom Romainom Febvrejem. Lani dirke na Švedskem spet ni bilo med prizorišči tekem za SP, ta konec tedna pa se bodo najboljši svetovni motokrosisti znova pomerili v Uddevalli, ki ima dolgo motokrosistično tradicijo, saj je bila tam prva dirka za SP že pred 61 leti.

Potem ko si je predčasno privozil naslov, bo lahko Gajser na progi s trdo podlago in ovalom dolžine 1530 metrov skušal postaviti še kakšen rekord. Najmlajši dirkač Honde s tremi naslovi svetovnega prvaka (enkrat v MX2, dvakrat v MXGP) in rekordnim nizom sedmih zaporednih zmag za SP ima priložnost, da se v zgodovino vpiše še z enim dosežkom. Če bo zmagal na vseh treh dirkah do konca sezone, se bo izenačil z zdaj 63-letnim Belgijcem Andreem Malherbejem, ki je s Hondinim motorjem slavil na 27 dirkah za SP.

Gajser pred dirko v Uddevalli ni uspel v celoti izpeljati načrta zadnjih dni. »Po osvojitvi naslova prvaka v Imoli sem se skušal vsaj malce odpočiti, a je bilo to zelo težko, saj sem imel veliko obveznosti na različnih področjih. Toda to so bile lepe obveznosti in super je bilo videti, da je motokros v Sloveniji tako priljubljen. Veselim se tudi dirke na Švedskem: proga je sijajna, država mi je všeč in tam sem vedno užival. Prepričan sem, da bom spet užival na motorju in progi,« pravi Tim Gajser.

Po velikih zdravstvenih težavah (nazadnje je imel zlomljen desni gleženj) se bo na Švedskem vrnil Nizozemec Jeffrey Herlings, lanski svetovni prvak, ki ga je na motokrosističnem Mt. Everestu minulo nedeljo nasledil Gajser. Herlings je v letošnji sezoni nastopil le na dveh dirkah od petnajstih (Rusija, Latvija), zato ne čudi, da je v skupnem seštevku za SP šele na 24. mestu z le 57 točkami. »No, pa sem se le vrnil. Treniram že nekaj tednov in počutim se pripravljenega poskusiti voziti v Uddervalli. Moj glavni cilj po vrnitvi je nastop na pokalu narodov konec septembra v mojem Assnu na Nizozemskem, nastop na Švedskem pa je le še en korak na poti k temu cilju. Ta konec tedna nimam drugega cilja, kot da uspešno končam dirko in poskušam še bolj uživati na motorju,« napoveduje Jeffrey Herlings.

Poleg Gajserja je za dirko za VN Švedske pripravljen tudi Klemen Gerčar, ki je prav na dan, ko je 22-letnik iz Pečk pri Makolah postal svetovni prvak v Imoli, osvojil prvo točko v tej sezoni in je na 51. mestu v skupnem seštevku. V razredu MX2 bo slovenske barve zastopal mladi Jan Pancar, ki je v Imoli osvojil kar 12 točk in 16. mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v letošnji sezoni, v skupnem seštevku pa je po 14 dirkah 28. s 34 točkami.

Po današnjih kvalifikacijah bosta jutri še dirki v obeh razredih. V razredu MXGP bo prva vožnja ob 14.15, druga ob 17.10, v MX2 pa ob 13.15 in 16.10.