Največji sladokusci in ljubitelji italijanske kulinarike najpogosteje prisegajo na kanole, slaščico, ki izvira s Sicilije. Po obliki precej spominja na naše »šamrole«, le da testene cevke niso iz listnatega testa in pečene, temveč iz krhkega testa in ocvrte. Drugačen je tudi nadev. Cannolo (pomanjševalnica od canna), kakor se sladica imenuje po italijansko, pomeni cevka, slaščica, ki ji na Siciliji pravijo cannula, pa ima več velikosti. Cannulicchi so veliki komaj za prst, največje pa pripravljajo v velikosti pesti. Slaščica izvira iz Palerma in Mesine, kjer so jo nekoč pripravljali zlasti v času pusta in je predstavljala simbol plodnosti. Dandanes jo srečamo vse leto, in to ne samo na Siciliji, pač pa po vsej Italiji in v italijanskih restavracijah po vsem svetu. V arabskem svetu poznajo nekaj zelo podobnih slaščic, ena med njimi se imenuje qanawat in je prav tako sestavljena iz ocvrtih testenih cevk, napolnjena pa z različnimi sladkarijami; priljubljena je bila predvsem v starem islamskem svetu, danes pa je že skoraj pozabljena. Ob tem ni nepomemben podatek, da je bil na območju Palerma do leta 1072 muslimanski emirat…