Zdaj mi potegne: ne le da so bili nekaj dni zaprti in da potem niso izdajali zdravil na recept (tudi informacija o papirnatih receptih ni držala, ker so sprejemali le izdane na tisti dan), vse delovanje je bilo blokirano, zato ker Lekarna Ljubljana nima »analognih« cenikov.

Hočete reči, da ne veste niti tega, koliko stane aspirin, vprašam. To seveda vem, v ogorčenju nasede prodajalka. Jadrno pomaham tujcem pri vratih: Hej, pridite nazaj, gospa ve, koliko stane aspirin! Pridejo nazaj, zbegani, jaz dobim od lekarnarke pogled, za katerega ni zdravila, oni dobijo aspirin, jaz odidem praznih rok.

To je seveda tudi zgodba o neotesanosti, a v prvi vrsti je to zgodba o osrednjeslovenskem monopolu Lekarne Ljubljana, ki ga je postopoma občina zagotovila svojemu javnemu zavodu in ki lahko, kot se je zdaj pokazalo, ogrozi javno zdravje. Ne le da ljudje nekaj dni ne morejo do zdravil na recept in brez recepta, ampak bi lahko prišlo do vdora v zasebne podatke.

Seveda proti virusom nihče nima popolne zaščite, težava je v tem, da bi morali imeti tako pomembni subjekti, kot so zdravstvo in z njimi povezani partnerji, najboljšo možno protivirusno zaščito in tudi plan B: hraniti podatke o zdravilih tudi zunaj sistemov.

In še ena stvar se je znova potrdila: slovenski trg zdravil je, v nasprotju z zdravo pametjo in v skladu s pohlepom, onemogočil prodajo navadnega aspirina zunaj lekarn, četudi ga lahko v drugih državah kupimo tudi v drogerijah in še kje. Zakaj pri nas ne, se vprašate. Zato, da lahko lekarne mastno zaslužijo. Pri nas je aspirin dražji kot v Avstriji, osnovnega protibolečinskega paracetamola, ki ne stane niti evra, pa pri nas sploh ni v prodaji. Ne le da mali trg, kot je slovenski, privijajo velike farmacevtske firme, ker pač ni dovolj pogajalsko močan, privijajo nas tudi domači farmacevti prek zlobiranih zakonov, ki na trgu dopuščajo na stotine biozvarkov neznanega izvora, ne dovolijo pa prodaje stoodstotno preverjenih aspirinov zunaj apotek. In tako se zgodi, da lahko znorite od zobobola, ker je Lekarna Ljubljana zbolela za neznanim virusom, druge lekarne pa še internet komaj najde. Vse v vaše dobro, tako pravijo.