Slovenski odbojkarji so konec preteklega tedna vstopili v zadnji del dolge reprezentančne sezone. Priprave nanjo so začeli že sredi maja, odtlej pa so nastopili v kvalifikacijah za ligo narodov in olimpijske igre. Uspešni so bili zgolj polovično, saj so se v začetku meseca iz Gdanska na Poljskem v domovino vrnili brez vstopnice za Tokio. »Razočaranje, ker se nismo uvrstili na olimpijske igre, ostaja,« je po slabem tednu dni počitka, ki ga je reprezentantom po vrnitvi s Poljske namenil selektor Alberto Giuliani, priznal podajalec Dejan Vinčić.

Pred 32-letnikom in soigralci je zdaj še zadnje dejanje sezone, in sicer evropsko prvenstvo, ki ga bo od 12. septembra dalje gostila tudi Ljubljana. Slovenci so v okviru priprav nanj včeraj odpotovali v Grčijo, kjer bodo v četrtek, petek in soboto v Kalamati igrali z grško vrsto, 3. in 4. septembra pa jih v Ljubljani predvidoma čakata še tekmi s Srbijo. Obračuna s slednjo bosta med drugim priložnost za vnovično snidenje slovenskih odbojkarjev z bivšim selektorjem Slobodanom Kovačem, ki je v začetku tedna na klopi Srbije po neuspehu v olimpijskih kvalifikacijah nasledil Nikolo Grbića.

»Tekme proti Grčiji nam bodo prišle prav, da bodo igralci ostali v tekmovalnem ritmu. Obenem bom lahko igralcem, ki ne igrajo veliko, ponudil priložnost. Olimpijske kvalifikacije so nam dale natančne usmeritve, kako se še bolje pripraviti na evropsko prvenstvo. Stvari so postale jasne, vemo, kaj moramo popraviti,« je pred odhodom v Grčijo dejal Alberto Giuliani. Italijan na jugu Evrope ne bo računal na Urbana Tomana, ki še ni saniral poškodbe gležnja, z moštvom pa nista odpotovala niti pomočnika Sebastijan Škorc in Alfredo Martilotti. Ta se bo zaradi klubskih obveznosti pri Halkbanku iz Ankare reprezentanci znova priključil pred začetkom evropskega prvenstva.