V intervenciji, v kateri so pohodnico prepeljali v ljubljanski klinični center, so posredovali bovški gorski reševalci in ekipa za helikoptersko reševanje v gorah s policijskim helikopterjem. Oboji so v ponedeljek posredovali tudi na planinski poti na Triglav, kjer obnemogel planinec ni mogel nadaljevati poti, niti sestopiti. Planinca so prepeljali v jeseniško bolnišnico, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Iz UKC Ljubljana so danes sporočili, da planinkino življenje ni ogroženo ter da se že dobro počuti. Sicer pa so letos že obravnavali štiri ugrize kač, od tega dva ugriza modrasa in dva ugriza gada. Trem osebam so morali zagotoviti tudi protiserum.

Vsako leto sicer v UKC Ljubljana glede na podatke iz prejšnjih let obravnavajo med devet in 12 primerov ugriza strupenih kač. V Sloveniji sicer živi 11 vrst kač, med njimi so tudi tri strupene. Ugriz teh kač je lahko tudi ogrožajoč za zdravje ljudi, vendar so smrtni primeri zelo redki. V center za zastrupitve UKC Ljubljana pa pridejo le bolniki s srednjimi in hudimi znaki zastrupitve zaradi ugriza kače, so zapisali.

Kar 25 odstotkov je ugrizov v roke, so zapisali. Strupi kač lahko tako povzročajo hude otekline in motnje v delovanju strjevanja krvi, znaki hude zastrupitve pa se kažejo tudi kot driska, bruhanje, hude bolečine in oteženo dihanje. V UKC svetujejo, da kačo, ki nas je ugriznila identificiramo oziroma slikamo, ugrizno mesto pa očistimo in poiščemo zdravniško pomoč. Zarezovanje, izžiganje in sesanje strupa iz rane so metode, ki dokazano ne učinkujejo, saj strupa kače, ki se počasi širi po telesu s tem ne spravimo ven, so še opozorili v UKC Ljubljana.