Dva tedna po Olimpiji in teden dni po Krki so priprave na novo sezono začeli pri tretjem slovenskem predstavniku v ligi ABA Primorski. Koprčani so si status jadranskega prvokategornika izborili v sanjski lanski sezoni, ko so naslovu prvaka v 2. ligi ABA dodali še slovenski superpokal, pokal in naslov državnega prvaka. Novost pri obalnem klubu je, da se ne imenuje več Sixt Primorska, temveč Koper Primorska. Eden izmed vodilnih ponudnikov rent-a-car storitev sicer ostaja glavni sponzor kluba, v katerem so zamenjali tudi glavnega opremljevalca. Ker vodstvo ni bilo zadovoljno z odnosom Nika, bo za športno opremo odslej skrbela Errea.

Trener Jurica Golemac, ki na čelu koprskega kluba začenja tretjo sezono in je odslej uradno tudi v funkciji športnega direktorja, je na prvem treningu pozdravil vse igralce z izjemo Lancea Harrisa, ki bo v Koper dopotoval konec tedna. Dvainštiridesetletni Zagrebčan je izjemno zadovoljen, ker je Primorski uspelo zadržati najboljše posameznike iz lanske sezone in ekipo okrepiti z obrazi, ki si jih je želel. Novinci so organizator igre Nejc Barič, branilec strelec Stephen Holt, krilo Aleksandar Lazić in center Žiga Dimec. »Od marca, ko smo si izborili preboj v ligo ABA, smo se pripravljali na novo sezono. Zelo pomembno je, da smo zadržali jedro ekipe. V klubu stremimo h kontinuiteti dela, tako v pisarnah kot na igrišču. Prepričan sem, da je to edina prava pot. Pri novincih smo gledali na karakter, košarkarsko inteligenco in željo po tekmovanju ter zmagovanju. Z Dimcem smo dobili moč pod obročema, z Lazićem izredno energijo in atletskega igralca, ki nam je manjkal, z Barićem odličnega in nadarjenega mladeniča, željnega dokazovanja, in s Holtom 'ekstra' kakovost, saj smo ga opazovali kar šest mesecev pred podpisom pogodbe,« je o okrepitvah spregovoril Jurica Golemac.

Primorsko so zapustili Tadej Ferme, Corin Henry, Daniel Vujasinović in Nejc Zupan, sporazumno prekinitev pogodbe pa želi klub doseči še z Jakobom Čebaškom. Odhodi omenjenih so bili pričakovani, precej manj pa izjemno nadarjenega 18-letnega Gregorja Glasa, ki se seli v Beograd k Dinamiku, kjer je trener Slovenec Miro Alilović. »Zanj mi je zelo žal. Nekje smo naredili napako. Zelo smo se trudili in mu bili pripravljeni podrediti vse, a se je odločil za odhod. Želim mu srečo v nadaljevanju kariere in da uspe. Ponavljam, nekje smo naredili napako. O tem smo se pogovarjali in se moramo iz tega nekaj naučiti, da ne bomo ponovili napake z drugimi mladeniči,« je o mladinskem reprezentantu, ki je s Slovenijo na nedavnem evropskem prvenstvu do 18 let osvojil bron, iskreno spregovoril Golemac.

Po dominantni lanski sezoni čaka Primorsko v letošnji nastopanje v močni ligi ABA, a glavnega trenerja kakovostni preskok ne skrbi. »Večina igralcev je že igrala v ligi ABA ali ligah podobne kakovosti. Sploh pa, kdor se boji, ni za šport. Pri igralcih ne čutim nobenega strahu. Bolj pozitivno nervozo, saj že vsi komaj čakamo, da se sezona začne. A še pred tem se moramo nanjo dobro pripraviti. Moštvo smo sestavili tako, da lahko tekmuje z vsemi. Kakovostno, fizično in mentalno bomo na visoki ravni. Finance so sicer pomembne, a ne ključne. Pomembna sta timski duh in odnos na igrišču,« je odločen Golemac, ki ga z igralci čaka peklenski vstop v ligo ABA. V prvem krogu bodo gostovali pri Crveni zvezdi, nato gostili Partizan, se podali v Podgorico k Budućnosti ter gostili letos izredno močan Mornar. »Vsi so me klicali po žrebu, če sem videl, kaj nas čaka. A tako težak vstop v sezono morda ni slaba stvar. Poskušali se bomo stepsti in dobiti vpogled v to, kje smo. Poleg tega na teh obračunih na nas ne bo pritiska zmage, tako pa je lažje priti do presenečenja,« še pravi Golemac.