Po predvečerih v Petanjcih in Ljutomeru – nocoj lahko podobna literarna branja med drugim ujamete še na ljubljanski Špici, v Mestnem parku Krško in v Vili Podvin v Radovljici –, se jutri na Ptuju tudi uradno začenja 23. festival Dnevi poezije in vina. Postregel bo z dvajsetimi pesniki iz šestnajstih držav, nastopili bodo na šestdesetih prizoriščih po Sloveniji, pa tudi v Potrni na avstrijskem Štajerskem in v hrvaškem Varaždinu. Osrednje vozlišče dogajanja bo do sobote vendarle ptujski Vrazov trg, bralci pa se običajno še posebno veselijo intimnih pesniških branj in vinskih pokušinj na skritih vrtovih ptujskih gostiteljev.

Vrača se Trojanow

Častni gost letošnjega festivala je pesnik Bei Dao (1948), eden najbolj uveljavljenih kitajskih ustvarjalcev, čigar poezija je pri Beletrini ob tej priložnosti izšla v kitajsko-slovenski dvojezični izdaji Nismo nedolžni. Pridružila se mu bo tudi druga častna gostja, srbska pesnica Radmila Lazić (1949), katere pisava je izrazito angažirana, sploh pa avtorica v domovini velja za vneto zagovornico ženske emancipacije in borko za človekove pravice. Da nosi njena slovensko-srbska pesniška zbirka naslov Brez anestezije, torej ne čudi.

Med bolj izpostavljenimi je gotovo še nemško-bolgarski avtor Ilija Trojanow, ki se ga bodo mnogi spomnili kot lanskega prejemnika nagrade vilenica. Letos je prevzel čast in breme pisanja Odprtega pisma Evropi, s katerim poskuša festival ustanove, politike, medije in slehernika že tradicionalno opomniti na najbolj pereče družbene problematike. Trojanow se je tokrat med drugim lotil problema begunstva in licemerja evropskih institucij, pismo bo prebral na sredinem odprtju festivala.

Po lanski poeziji v španskem jeziku je letos v fokusu nemški jezik. Zastopali ga bodo večkrat nagrajena nemška pesnika Jan Wagner in Monika Rinck, pa avstrijska ustvarjalka Birgit Müller - Wieland in Nemec José F. A. Oliver. Sicer pa bo tudi v vinskem programu zaslediti nemški mednarodni fokus, obljubljajo organizatorji pri Beletrini. In če bodo festival mednarodno obarvali tudi pesniki, kot so Egipčan Girgis Shoukry, Grk Dimitris Angelis in transilvansko-madžarska pesnica Noémi László, bosta slovensko poezijo širila Miroslav Košuta in Glorjana Veber.

Pesniški slam mladih

Pokušnjam poezije in vina se na Ptuju vsako leto pod noč pridružuje tudi pester glasbeni program – na otvoritvenem večeru bodo nastopili intimistični Pliš, s »folk punk polka rock« bodo udarili Orlek, s hiphopom kamniški Matter. Kulturna ponudba bo segla tudi na polje gledališča in vizualne umetnosti, posebno bogat pa bo otroški direndaj. Prav vsak dan ga bodo ustvarjale pravljično-poetične urice z Liljano Klemenčič oziroma spoznavanje čarobne moči lutk.

Vodja festivala Aleš Šteger je med drugim opozoril še na zadnji festivalski dan, ko bo v soboto dogajanje po tradicionalni Promenadi poezije v starem mestnem jedru Ptuja namenjeno ustvarjalnosti mladih. »Ogromno mladih pesnikov z vseh koncev Slovenije se bo udeležilo pesniškega slama, odprtega branja in tekmovanja v verzih v dobrodelne namene. Skupni cilj je povzdigniti glas mladih,« je sklenil ter s tem napovedal nastop obetavnih Anje Cimerman, Sare Špelec, Katarine Gomboc Čeh, Aleša Jelenka in drugih.