S tekmo med Athleticom Bilbaom in branilko naslova Barcelono se je včeraj začela že 89. sezona najmočnejšega nogometnega prvenstva na svetu. Katalonci so prvič po letu 2009 lov na 27. državno lovoriko začeli brez najboljšega strelca Španije zadnjih treh sezon Lionela Messija, a z novim zvezdnikom Antoinom Griezmannom. Napadalec in eden najbolj nadarjenih evropskih vezistov Frenkie de Jonga sta njihovi najodmevnejši okrepitvi tega poletja ter razlog več, da ostajajo glavni pretendenti za osvojitev španskega naslova. V minuli sezoni so ga osvojili prepričljivo – z enajstimi točkami prednosti pred Atleticom in kar devetnajstimi pred največjim tekmecem Realom Madridom.

Ta je imel v nasprotju z Barcelono izjemno nemirno poletje. Kraljevi klub je temeljito prenovil prvo moštvo, za okrepitve zapravil 305,5 milijona evrov, a bil neuspešen pri nakupu Paula Pogbaja in prodaji nezaželenih Garetha Bala in Jamesa Rodrigueza. Za nameček imajo Madridčani za sabo eno najslabših pripravljalnih obdobij v zgodovini. Na sedmih pripravljalnih tekmah so zmagali le dvakrat, prejeli kar 18 zadetkov in vpisali ponižujoč poraz proti mestnemu tekmecu Atleticu s 3:7. Pri španskem športnem dnevniku Marci pred uvodno tekmo proti Celti Vigi že pišejo o zaskrbljenosti trenerja Zinedina Zidana, pred katerim je zahtevno obdobje. Francoz bo moral v naslednjih tednih sprejeti nekaj pomembnih odločitev, ki bodo imele velik vpliv na nadaljevanje sezone. Med drugim bo moral razrešiti vprašanje prvega vratarja in to, ali na posojo poslati Lucasa Vazqueza ter novinca Luko Jovića, ki se na pripravah ni izkazal.

Primat Barcelone, ki je v zadnjih enajstih sezonah naslov osvojila kar osemkrat, bi tako utegnil še najresneje ogroziti Atletico Madrid. Ta je sicer izgubil Griezmanna, Diega Godina, Filipeja Luisa, Juanfrana, Lucasa Hernandeza in Rodrija, a zadržal najboljšega vratarja lige Jana Oblaka, izvrstnega vezista Saula Nigueza in napadalca Alvara Morato. Kot veliko okrepitev je iz Benfice pripeljal 19-letnega Joaa Felixa, za katerega je odštel 126 milijonov evrov in poskrbel za najdražji nakup letošnjega prestopnega roka. »Še nikoli se nisem nove sezone veselil tako zelo kot tokrat. V klub so prišli novi igralci, ki so ponižni in pripravljeni trdo trenirati,« pred prvim prvenstvenim krogom pravi kapetan Atletica Koke.

Njihov prvi nasprotnik bo Getafe, ki je bil s petim osvojenim mestom najprijetnejše presenečenje prejšnje sezone. Klub iz predmestja Madrida je brez gostujoče zmage proti Atleticu že devet tekem, na zadnjih 13 prvenstvenih medsebojnih obračunih pa španskemu podprvaku ni zabil niti enega gola. Treba je dodati, da je Atletico zadnjo domačo tekmo uvodnega kroga nazadnje izgubil v sezoni 1999/2000, odtlej pa nanizal štiri zmage in tri remije.