Ob pomanjkanju derbijev v ligah po Evropi ob koncu tedna (Arsenal in Manchester United se bosta v Angliji pomerila v ponedeljek, danes v Turčiji Galatasaray in Fenerbahče), bodo vse oči nogometnega sveta uprte v Madrid, kjer se bosta v 7. krogu španskega prvenstva pomerila Atletico in Real. Pa saj bi bile tako ali tako, ampak v tem primeru morda še nekoliko bolj. Današnji mestni obračuni med omenjenima tekmecema so venomer napolnjeni s posebnimi emocijami in nabojem, tokrat pa gotovo ne bo nič drugače – dvoboj med vodilnim Realom in Atleticom, ki na drugem mestu zaostaja za vsega točko, bo na nož.

Še pred tednom bi si težko zamislili, da bo Real na mestni derbi odšel s prvega mesta na lestvici. Kraljevi klub je namreč v ligi prvakov klonil s kar 0:3 v Parizu proti PSG, kar je bil najhujši poraz pod vodstvom trenerja Zinedina Zidana. Za nameček jih je v ligi čakal obračun z vodilno Sevillo. A zmaga na stadionu Ramona Sancheza Pizjuana jim je dala krila, še dodatna pa uspeh med tednom proti Osasuni. Zidane je na tej tekmi spočil Garetha Bala in Edena Hazarda, na pomoč pa sta mu priskočila brazilska najstnika: devetnajstletni Vinicius Junior in 18-letni Rodrygo, ki je dosegel prvi gol po poletnem prestopu iz Santosa. »Vesel sem za njiju. Pogosto pozabljamo, da gre resnično za mladeniča, na katerih je ogromen pritisk. Videli smo, kaj jima pomeni zadeti na takem stadionu, kot je Santiago Bernabeu. Rodrygov gol mi je bil seveda všeč, a še bolj njegova kontrola žoge,« pravi Zinedine Zidane, ki je prvič po marčevski vrnitvi na klop Reala dobil dve tekmi zapored.

Nekoliko bolj turbulentne dneve ima za seboj Atletico. V zadnjem krogu je sicer ugnal Mallorco, a je bil po vsega osmih minutah po vstopu v igro izključen Alvaro Morata, ki se je nato pred stadionom na Majorki zapletel tudi v precej vroč razgovor z enim izmed navijačev. Pred tem sta trenerju Diegu Simeoneju življenje zagrenila poraz proti Realu Sociedadu in remi proti Celti iz Viga. Pri zmagi proti Mallorci sta se med strelce vpisala Diego Costa in Joao Felix, ki vse bolj razveseljujta Simeoneja. Argentinec naj bi imel pomisleke, ali lahko omenjena igralca skupaj dobro delujeta, a je teh iz tekme v tekmo manj. Rdeči karton Morate pomeni, da bosta gotovo začela tekmo proti Realu. »Napredujemo. Naša ekipa deluje iz tekme v tekmo bolj uravnovešeno. Proti Mallorci smo odigrali dober prvi polčas, v drugem pa smo se pametno branili. Pripravljeni smo na derbi,« sporoča Diego Simeone.

Argentinski trener na obračunu na stadionu Wanda Metropolitano zagotovo ne bo mogel računati na že dalj časa odsotnega Šima Vrsaljka in verjetno tudi ne na Lemarja, medtem ko bo Zidane pogrešal Luko Modrića in Marca Asensia, ki je že končal sezono, vprašljivi pa so Isco, Marcelo, Medny in Diaz. Atletico in Real sta doslej v vseh tekmovanjih sicer odigrala že 222 medsebojnih tekem, od katerih jih je kar slabo polovico dobil drugi (110, ob tem še 56 remijev in prav toliko zmag Atletica).