Homoseksualnost je v Združenih arabskih emirati nezakonita, javnega izkazovanja naklonjenosti (tudi heteroseksualne) pa družba ne odobrava. Pevec je po koncertu zapisal, da svojih dejanj ne obžaluje, da pa verjetno zaradi njegovega »vedenja« skupina ne bo smela več nastopiti v tej državi. Kljub temu bi se ob ponovni priložnosti vedel povsem enako.

Za zdaj skupina za dogodek ni prejela kazni, britansko zunanje ministrstvo pa je v preteklosti že ugotovilo nekaj primerov, ko so bili njihovi državljani kaznovani zaradi »homoseksualnih aktivnosti«, predvsem zaradi javnega izkazovanja naklonjenosti. Med drugim je bilo nekaj moških aretiranih zaradi poljubljanja v javnosti.

Skupina 1975 in njihov 30-letni pevec se sicer redno zavzemata za pravice skupnosti LGBTQ, lani je Healy pomagal financirati nov center skupnosti LGBTQ v Londonu. Tudi sicer skušajo na svojih nastopih opozarjati na pereče družbene probleme, na njihovem naslednjem albumu, ki bo izšel februarja, bo nastopila tudi Greta Thunberg, 16-letna aktivistka, ki se bojuje proti podnebni krizi.

Skupina 1975 je letos dobila nagrado Brit za najboljšo britansko skupino in najboljši britanski album, do zdaj pa se je še vsak njihov album uvrstil na prvo mesto lestvic.

Pripravila Špela Žagar