»Pozor, pijanci, homoseksualci, prešuštniki, lažnivci, homoseksualci /... / Pekel vas čaka. Spokorite se!« se glasi objava avstralskega reprezentanta Israela Folaua, zaradi katere mu grozi odpoved pogodbe s strani avstralske zveze. To pomeni, da bi lahko ekipa Wallabiesev na letošnje svetovno prvenstvo na Japonskem odšla brez enega najboljših igralcev. Ta je pred zgolj dvema mesecema z Avstralci podpisal štiriletno, večmilijonsko novo pogodbo.

»Z nedavnimi objavami na družbenih omrežjih ne predstavlja prepričanj avstralske zveze. Glede na to, da ni olajševalnih okoliščin, bomo z njim prekinili pogodbo,« so uradno sporočili iz vodstva zveze in dodali, da kljub številnim poizkusom niso mogli stopiti v stik z njim.

Folau bo odletel let pet mesecev pred SP

Folau, na katerega ne bo mogel računati selektor kengurujev Michael Cheika, po mnenju avstralske zveze, kot povzema Guardian, »ni izpolnil pričakovanj tako zveze kot sponzorjev, saj na družbenih omrežjih ne bi smel objavljati zapisov, ki obsojajo, obrekujejo ali so diskriminatorni do posameznikov na podlagi njihove spolne usmerjenosti.«

»Rugbi je šport, v katerem se zavzemamo za povezovanje ljudi, zaradi česar želimo, da se vsi, ne glede na raso, spol, versko pripadnost ali spolno usmerjenost, počutijo dobrodošli. Izjav, ki razdeljujejo in žalijo, ne bomo tolerirali.«

Zadevo je zanimivo pokomentirala tudi premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern, ki pa je hkrati poudarila, da je to v osnovi zadeva Avstralcev. »Očitno je to njegovo osebno prepričanje, s katerim se seveda ne strinjam. Glede na svoj položaj bi moral biti vzornik, s svojim komentarjem pa je svoj vpliv uporabil na napačen način.« V homofobnem zapisu Folaua sicer ne vidi sovražnega govora, vendar vseeno meni, »da so tovrstne izjave škodljive«.