Brexit je zelo spremenil običajno pragmatične, praktične in potrpežljive Britance, še preden se je zgodil. In čeprav v bistvu ne vedo, ali se bo zgodil in kakšen bo. Približno petina jih očitno meni, da se bo zgodil 31. oktobra in da bo trd in kaotičen. Pa tudi, da grozi, vsaj začasno, pomanjkanje vsega, kar nujno potrebujejo. Dvajset odstotkov jih kopiči hrano, pijačo, zdravila in druge nujne potrebščine. Doslej naj bi za zaloge porabili štiri milijarde funtov – 380 funtov na glavo.

Po najnovejši raziskavi je 800.000 Otočanov za zaloge hrane, pijače, zdravil in drugega, kar imajo za najnujnejše v primeru kaotičnega trdega brexita, porabilo več kot tisoč funtov. Med tistimi, ki kopičijo zaloge, jih največ skrbi za želodec, kar 74 odstotkov jih pravi, da so se založili z živili. Polovica se jih je založila z zdravili zase, 46 odstotkov jih skrbi »žeja«, toliko se jih je namreč založilo z alkoholnimi in drugimi pijačami, 43 odstotkov jih ima zaloge zdravil za vse člane družine. Mnogih ne skrbi samo pomanjkanje, ampak neizogibna podražitev hrane in pijač. Britanska podjetja v primeru trdega brexita napovedujejo »kratkoročne« težave pri oskrbi prebivalstva s čimer koli pač ga oskrbujejo. Zato tudi mnoga med njimi kopičijo zaloge.

Pomanjkanje hrane in varnostna tveganja

Zaradi morebitnega brexita zaloge spet kopiči deset odstotkov podjetij. Pets At Home, največja britanska trgovinska veriga za hišne živali, ki prodaja živali pa tudi hrano, igrače in vse drugo, kar naj bi nujno potrebovali psi, mačke in drugi domači ljubljenčki, je za dodatne zaloge hrane porabila osem milijonov funtov. Veriga restavracij Domino's Pizza si je omislila zaloge vsega, kar sodi na pico. Zaupni dokument Johnsonove vlade, ki je pricurljal na dan, kaže, da se vlada v primeru trdega brexita boji potrošniškega preplaha, pomanjkanja hrane in povečane grožnje varnosti v prvih dveh tednih.

Večina je vseeno za trdi brexit?

Vladni dokument tudi opozarja, da utegnejo britanski državljani, ki živijo v EU, v prvih 24 urah izgubiti rezidenčne pravice in dostop do državnih zdravstvenih in drugih storitev. Vlada pričakuje tudi padanje funta v prvem mesecu in »izzive zakonu in redu« na Severnem Irskem. Novi finančni minister Sajid Javid je za priprave na trdi brexit odobril 2,1 milijarde funtov, guverner angleške centralne banke Mark Carney pa opozarja, da bo trdi brexit povzročil »trenutni šok« v britanski ekonomiji, padanje vrednosti funta, povišanje inflacije, upočasnitev gospodarske rasti in verjetno tudi recesijo. Kljub tej mrakobni sliki trdega brexita najnovejša raziskava (res v desničarskem probrexitskem Telegraphu) kaže, da večina, 54 odstotkov Britancev, odobrava zaprtje parlamenta, da ta ne bi mogel preprečiti trdega brexita.

Številni poslanci, ki so sicer na počitnicah, na katerih bodo ostali do sredine septembra, še niso vrgli puške v koruzo. Danes je 75 poslancev in lordov iz vseh strank na pristojnem sodišču na Škotskem (v Angliji niso mogli, ker so tudi sodniki na počitnicah) doseglo, da bo 6. septembra obravnavalo vprašanje, ali lahko vlada od kraljice zahteva, da zapre parlament pred 31. oktobrom, da bi lahko brez soglasja poslancev in lordov izpeljala brexit. Gre za poskus blokiranja trdega brexita skupine protibrexitskih politikov, ki so lani na evropskem sodišču dosegli razsodbo, da lahko Britanija prekliče brexit brez soglasja preostalih 27 članic EU. Trdijo pa, da bi bil trdi brexit nedemokratičen, neustaven in nezakonit.